České kouřící světačky

České kouřící světačky

České kouřící světačky

V rámci odpovědné vyváženosti (viz pozvánka na dnešní pražský koncert Joe Jacksona níže) přinášíme sloupek na téma jednoho otřesného prvenství, kterým se Česká republika aktuálně „pyšní“.

Nejsme žádná uťápnutá a málo známá zemička. Naopak. Podle nejnovějších statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) patří české dívky ve věku od třinácti do patnácti let k nejpilnějším kuřačkám cigaret. Ve světě jsou na osmém a v Evropě dokonce na prvním místě. Češi stejného věku zaostávají jen nepatrně – ve světovém měřítku jim patří jedenáctá příčka.


Odborníci soudí, že kouření holčiček a pak žen způsobují emancipační snahy vyrovnat se chlapečkům a později mužům, a to i tím, že si zapalují cigarety na ulici. Lze s tím souhlasit, protože kdekdo jistě zaznamenal i jiný, hojně se vyskytující úkaz, jenž s tím souvisí: školačky, studentky, ale i ženy nad dvacítkou či třicítkou, nezvolají dnes v údivu „Ty bláho!“ či „Ty brďo!“, leč se vší razancí použijí chlapské „Ty vole!“. Leckdy to působí komicky, leckdy trapně.

Ale zpátky ke kouření. Vzpomněl jsem si na protikuřáckého aktivistu Martina Škapíka (45), muže s neutuchajícím elánem a také s obrovskými znalostmi o tabákových i nikotinových záludnostech, jak mu asi je po zveřejnění nejnovějších statistik. Zvláště jemu, který proti kuřácké závislosti dětí bojuje od počátku 90. let, a několik posledních let přímo neúnavně na www.retezlasky.cz.

Není to jistě boj marný, ale známé a klasické přesvědčování přesvědčených, zatímco těch nepřesvědčených se takové snahy ani netknou. Martin nedávno angažoval aktivisty, kteří celé týdny stáli na protest před Úřadem vlády. Pořádá akce, pro něž získává známé osobnosti, píše články, vystupuje v médiích, oslovuje zákonodárce i ústavní činitele. Když jsem s ním dělal před lety rozhovor do tištěného Reflexu, takovou smršť naléhavé a pádné argumentace jsem dosud v žádném oboru nezažil. Nicméně společnost zůstává stále slepá i hluchá, daně z tabákového průmyslu a z prodeje cigaret jsou eráru milejší.

Škapíkovy informace jsou zdrcující. Použijme jen jednu za zdrojů WHO: každý den začne v celém světě kouřit 80 000 až 100 000 dětí, polovina z nich později na tuto nemoc zemře, polovině se kvůli kouření zhorší zdraví i sociální postavení. České kouřící děti nebudou patrně znát výše uvedený statistický údaj, ale jistě vědí, že kuřáci dostávají rakovinu. Co si o tom mohou myslet? Asi přitakají: Jo, ale dostanou ji až v pozdějším věku, za dlouho... A ne všichni.





Post skriptum: Po redakční poradě minulý týden mě napadlo, že JXD už dlouho nemluvil o svém psu, o Kačence. „Jirko, co Kačenka, jak se má?“ zahlaholil jsem, netuše fakta. „V listopadu odešla, bylo jí deset, hezkej věk, to víš, rakovina plic. Jsem kuřák, takže byly to následky pasivního kouření.“



Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ