Sestava vypadá dobře, ale...

Sestava vypadá dobře, ale...

Sestava vypadá dobře, ale...

...rozhodující bude souhra nově zvoleného vedení Českomoravského fotbalového svazu v prvních zápasech. Ivan Hašek vyhrál na valné hromadě nad Luďkem Vinšem souboj o křeslo předsedy se skórem 167:35.

...rozhodující bude souhra nově zvoleného vedení Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) v prvních zápasech.
Ivan Hašek vyhrál na valné hromadě nad Luďkem Vinšem souboj o křeslo předsedy se skórem 167:35. V třináctičlenném vedení svazu jsou jen tři lidé, kteří nepatří k jeho táboru. To je víc než dobrá pozice.
A jaké zápasy Haška a spol. v nejbližší době čekají? Především určit nového kouče české reprezentace, aby se dal dohromady aférami a prohrami rozhašený národní tým a vyhrál v Bratislavě se Slováky utkání kvalifikace o postup na světový šampionát. Že tím koučem má být slávistický Karel Jarolím, je celonárodní přání. Takže jmenování přísného trenéra z Edenu, jehož krédem není obligátní slogan „med a bič“, nýbrž „bič a bič“, by také mělo vyjít; horší už to bude 5. září na Tehelném poli...


Z dalších zápasů, utkání a bojů ČMFS půjde hlavně o přilákání sponzorů, kvůli financím do vrcholového, amatérského i mládežnického fotbalu. A že se v ekonomicky nejistých časech houfně nepohrnou, dá rozum. Avšak na druhou stranu je fotbal navzdory všem svým průšvihům ze současné i nedávné, rozuměj korupční, minulosti českým sportem číslo 1; míněno samozřejmě co do zájmu fanoušků.
Proto u tak obrovské cílové skupiny musí šance bezesporu být. Pak by mělo dojít k reorganizaci ČMFS a ke změnám stanov. ČMFS je občanské sdružení a profesionální kluby jsou akciové společnosti. Vzájemné soužití není tedy jednoduché. Měly by zmizet dvě komory ČMFS – česká a moravská. Anomálie a dualismus, z nichž klíčí jen hádky a pletichy.

Po valné hromadě lze vítat odchod provařených tváří ze scény: např. příbramského bosse Jaroslava Starky, intrikána Jiřího Kubíčka z Olomouce, bývalého předsedy Pavla Mokrého a již dříve odstoupivšího místopředsedy Vlastimila Košťála. Naproti tomu se mnoha zasvěceným (či pseudozasvěceným?) nezdá, že se místopředsedou ČMFS stal advokát Jindřich Rajchl – bývalý šéf fotbalových Blšan, nyní působící v Dukle Praha –, protože má úzké kontakty s někdejším šéfem svazu Chvalovským, byznysmenem se stále nevyřešenými miliardovými dluhy.

Ale byl by fotbal bez zákulisních drbů, fám a démonizací tím naším pravým fotbalem? Tuším, že souhlasíte – nebyl.


Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ (Reflex online)