Průměrní, průhlední, pasívní

Průměrní, průhlední, pasívní

Průměrní, průhlední, pasívní

Následující řádky jsou určeny hlavně těm, kteří opravdu hrají či hráli fotbal a vědí, co s míčem, když dostávají přihrávku...

, čili mají v hlavě dopředu alespoň dvě varianty řešení situace. Kteří poznají, kdy míč podržet a kdy jej hrát od nohy, protože mají stálý přehled o tom, kde stojí spoluhráči. Kteří se neschovávají za protihráče, aby jim nebylo možné přihrát, ale naopak se aktivně nabízejí k přijetí přihrávky.


Proč takový úvod? Protože těm, kteří výše uvedeným větám rozumějí, je naprosto jasné, proč se na fotbal v podání českého národního týmu nedá v posledních letech koukat, o výsledcích ani nemluvě.
Herně průměrní, v nápadech průhlední a co se týče nasazení spíš pasivní – to jsou naši borci. I když mnozí nastupují za přední evropské kluby, jako například Čech, Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Šírl, Jankulovski, Baroš a další. Ovšem přiznejme si – s výjimkou brankáře Čecha jsou ve svých klubech spíše „nosiči vody“, občas i náhradníky, nikoliv však leadery. V klubech zapadnou do řady a protože se snaží (jde přece o dobře placenou existenci), vedle kvalitních spoluhráčů jejich výkon občas stoupne, takříkajíc se s nimi svezou. Mají-li však oni sami, oni průměrní, vytvořit tým, v plné nahotě se ukáží všechny jejich nedostatky, které pak ještě zvýrazní jejich přímo stud více bojovat.
Myslím, že diváci, kteří nikdy nehráli závodně fotbal, ale přesto mají tuhle krásnou hru rádi, si uvědomují jen málo z toho, o čem byla nyní řeč. A proto i z dalekých končin naší země přijíždějí na zápasy reprezentace. V hledišti je poznáme podle českých vlajek, na něž napsali jména svých obcí (mimochodem, je to prý v rozporu se zákonem). A já se těmto výpravám „zapadlých fotbalových vlastenců“ obdivuji. A to naprosto upřímně a vážně, bez nejmenší ironie. Nebyl bych toho totiž schopen.
Obdivuji jejich optimismus, protože i o ni vědí, že minule to nebylo ono, ale věří, že dneska... dneska to konečně vyjde. Takže i když jsme se v sobotu ve Slovinsku protrápili k bezgólové plichtě, nyní ve středu na Letné Slováky jistě porazíme. Je dobře, že tihle diváci tomu věří. Na rozdíl ode mne.



Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ (Reflex online)