Psí fashion strašidla

Psí fashion strašidla

Psí fashion strašidla

Budu názorově příkrý a začnu bez obalu: odívání psů je byznys, který sází na ženskou přecitlivělost, marnivost a podléhání trendům. Psi, zvířata od přírody svým zjevem důstojná, se pak díky některým oblečkům mění ve strašidla.



Dámy, které mne pozvaly na honosně znějící PET FASHION SHOW, tohle tvrzení jistě nepotěší. Zároveň jim ale těžkou hlavu nezpůsobí, protože, jak všechny tři psí módní podnikatelky na místě samém prohlásily, zakázek mají tolik, že nestíhají!
Móda se totiž vedle krmiva a veterinární péče stává dalším významným segmentem byznysu kolem psů, v němž se u nás ročně točí stamilióny korun. „Když jsme se o tom dočetly v odborném ekonomickém magazínu, vznikl nápad založit firmu,“ přiznaly dvě z podnikatelek, z nichž jedna šila v minulosti kostýmy pro Českou televizi. Dohromady mají čtyři pejsky, čili také čtyři modely či modelky, a tvoří tak ideální tým.

Je to všechno mírně ulítlé, a tak rozumná otázka zní: Za jakých okolností je vhodné psa oblékat? Na ni jinak odpoví veterinář a jinak člověk zabývající se psí módou. Zvěrolékař mluví o zbytečnosti oblečení, pokud má zvíře na vycházce dostatek pohybu. Prodejce psí módy to samozřejmě vidí odlišně: pes, který je většinu dne v teplém bytě, nutně zchoulostiví a nedokáže se vyrovnávat s teplotními rozdíly, když ho venčíte na krátké zimní vycházce. Kromě toho se mu věkem zhoršuje jeho termoregulace, proto je pak náchylnější k různým onemocněním. A tak jeden teplý svetr může vyjít levněji než návštěva u veterináře.
Připusťme, že na tom něco může být. Zároveň mě však napadá, že tu možná jde o střet dvou psích byznysů, v němž ten oděvní prožívá momentálně prudký vzestup. A tak chcete-li být pejskařem, který je „in“, měli byste vědět: ideální psí šatník obsahuje kombinézu na zimu,
nepromokavou bundičku, případně pláštěnku, a svetřík nebo mikinu; fenka pak má samozřejmě i hárací kalhotky (jistěže s kraječkami). A čekáte-li mimořádnou rodinnou událost, lze psův šatník doplnit o smoking nebo večerní róbu. Návrhářka na přehlídce zalitovala: „Zapomněla jsem přinést model svatebních oděvů – pro ženicha, nevěstu i pro psí družičky. Snad někdy příště.“
Chcete znát nejnovější hit? Na přehlídce sice nebyl k vidění, ale jsou to psí kšiltovky – pletené, látkové či kožené. Dají se barevně sladit s čepicí paničky, jak výrobci doporučují na svých webech a dodávají, že pak budete dvojicí k nepřehlédnutí. S tím lze souhlasit, zvláště při venčení dogy nebo německého ovčáka.