Několik hokejistů není v síni slávy

Několik hokejistů není v síni slávy

Několik hokejistů není v síni slávy

... a je z toho překvapivě velký malér, čteme v tisku. Proč tenhle hráč ano, zatímco další ne? Je těžké vybírat, když zadání znělo: letos při stoletém výročí českého hokeje bude do Síně slávy uvedeno pouze jednačtyřicet jmen. Hokejistů žijících i nežijících. Být jich více, sláva jedinců by ve větším průvodu jmen zanikla. I tak jich je přespříliš.


Někteří slavní hokejisté se ješitně zlobí, což je zajímavé, protože například fotbalistům jsou Síně slávy lhostejné, ale o tom později. Teď ještě zpátky k hokeji. Má fanouškům vadit, že se „nedostalo“ třeba na Jaroslava Holíka? Vždyť ti dvacetiletí či třicetiletí ho při hře nikdy neviděli. A pro nás starší, co pamatujeme, jak na ledě srdnatě bojoval s neoblíbenými hráči ruské „sborné komandy“, už dávno v pomyslné Síni slávy je. A dokud budeme žít, tak v ní bude stále. Takže o co jde.
Je to vlastně móda převzatá z NHL, tahle Síň slávy. Český hokej ji navíc upíchl, doslova ukryl, do někdejší Sazka Areny, dnes O2 areny, a to na podlaží s luxusními lóžemi, kam se normální smrtelník jen tak nedostane. Může si ale prohlídku a průvodce objednat na určitý termín. Je to ovšem jen takové malé muzeum, na větší totiž nebyly a hned tak nebudou peníze. Ostatně kvůli nedostatku financí bylo před pár lety zrušeno Muzeum sportu v Tyršově domě na pražském Újezdě. To byla velká celostátní Síň slávy všech sportů, dalo by se říci. A proto české trofeje za sportovní úspěchy 20. století zůstávají skryty v depozitářích.
Měly by tedy, anebo neměly Síně slávy existovat? Připomínají přece tradice a úspěchy, vytvářejí image. O tom není sporu; ale praxe je jiná. O potížích té hokejové, celonárodní síně už řeč byla. Pokud jde o fotbal, tak Sparta svou Síň slávy na hlavní tribuně před lety zrušila. A od Slavie také nelze čekat zázraky: po nedávném nastěhování do nového Edenu hodně slevuje ze svých představ o své Síni slávy. Až to vypadá tak, že se nanejvýš objeví pár trofejí ve vitrínách VIP prostoru a to bude vše. Sportovní sláva nám nějak působí problémy.