Hanba dávno nefackuje. To se jen tak říká ...

Hanba dávno nefackuje. To se jen tak říká ...

Hanba dávno nefackuje. To se jen tak říká ...

Jistě ty kauzy znáte a možná se jim taky divíte. Dvěma rodičovským párům zaměnili v porodnici děti, za což ony chtějí odškodnění 12 miliónů ... Mladíka vracejícího se z diskotéky téměř zabilo auto, on při střetu vůz poškodil, načež málem umřel ... ale o tom později.

Jistě ty kauzy znáte a možná se jim taky divíte. Dvěma rodičovským párům zaměnili v porodnici děti, za což ony chtějí odškodnění 12 miliónů ... Mladíka vracejícího se z diskotéky téměř zabilo auto, on při střetu vůz poškodil, načež málem umřel ... ale o tom později. Teď jde o to, že majitel vozu, jenž ho v tu chvíli neřídil, žádá rodinu zraněného kluka o 60 tisíc. Kdybyste byli na místě rodičů zaměněných dětí či v kůži majitele vozidla, chtěli byste taky vysoudit peníze?
Já za sebe říkám: Ne, protože by mě hanba fackovala. I když si dovedu představit, že pokušitelů, tedy advokátů, se jistě najde hodně a našeptávají: Pojďte do toho, to nemůžeme prohrát! S vidinou palmáre i opojení z vítězství ve složitém případu.
K rodičům zaměněných: utrpěli stres a psychickou újmu, tomu lze rozumět, ale nakonec vše šťastně dopadlo, mají krásné a zdravé holčičky. Co by za to daly stovky párů, které nemohou mít děti. Třebíčská nemocnice nabízí rodinám odškodné ve statisících. To je ale pro ně málo. Chtějí milióny, prý proto, aby si tohle pochybení ve všech porodnicích zapamatovali a tudíž nikdy více k podobnému přehmatu nedošlo. Tahle argumentace je však chatrná. Rozuměl bych leda tomu, že by oba rodičovské páry věnovaly milióny (pokud je ovšem vysoudí) na charitu, například na nákladnou operaci nějakého dítěte v zahraničí. Pak bych před nimi smekl.
K málem zabitému mladíkovi: po čelním střetu s autem vyletěl do vzduchu, pak do vozu dopadl, poškodil jej a zůstal v něm (!), na což řidič přišel až po příjezdu domů; tohle absolutně nechápu. Když to zjistil, zraněného, jenž byl v bezvědomí, odvezl zpátky na místo činu a navíc odnesl ze silnice do lesa. Potlučený kluk se pak doplazil k vozovce, přežil, uzdravil se. Řidič byl vypátrán a dostal 12 let za pokus o vraždu. To je jeden smutný příběh.
Nyní je tu druhý, trochu jiný, ale také smutný: majitel auta, podnikatel, který auto půjčil zaměstnanci, se nyní chce finančně hojit na rodičích kluka. Za to, že poškodil jeho vůz, žádá již zmíněných 60 tisíc. Auto málem zabilo člověka, ale to on nevnímá. On pouze argumentuje tím, že firma po nehodě na voze tratila, protože ho koupila za 600 tisíc, ale poté prodala jen za 250 tisíc. Podnikatelův právník si myslí, že spor vyhrají. Zatímco právník protistrany považuje žalobu za nemravnou.
Nedočkavě budu sledovat vývoj v obou kauzách, ale nedělám si iluze. Střet obyčejné lidské soudnosti či slušnosti s paragrafy není nikdy jednoduchý. Mne by na místě žalobců hanba fackovala už předem, takže bych do toho nešel. Ale vím, že s tou hanbou se to spíš jen tak říká. Stejně tak si myslím, že jakkoli bude řada z vás s mým postojem souhlasit, tak nemálo opačně smýšlejících popudím.



Související články:

Anketa: SOUD KVŮLI NAROZENÍ DÍTĚTE? (Reflex online, 10. 3. 2008)
Anketa: ZÁMĚNA DĚTÍ – NÁSLEDKY NA CELÝ ŽIVOT? (Reflex online, 5. 10. 2007)