Život ve Světlé ztmavnul

Život ve Světlé ztmavnul

Život ve Světlé ztmavnul

Tento týden je v tištěném Reflexu reportáž o náhlé a tedy šokující změně života sklářů ve Světlé nad Sázavou. Majitelé zdejších skláren se minulý týden rozhodli zastavit výrobu ze dne na den. V pondělí oznámili 1 250 zaměstnancům: „V úterý zůstaňte doma, výroba končí. Máme dluhy. A co bude dál, nevíme.“


Holding Bohemia Crystalex Trading vydal prohlášení, že nezvládl provozní financování a má u konsorcia pěti bank dluh ve výši čtyř miliard korun, jejž není schopen splácet.
A co čeká skláře, kteří nedostali výplatu za září, ale zatím ani nejsou vyhozeni, protože výpovědi pro ně se chystají až k 1. prosinci? Jak a z čeho mají platit nájemné, poplatky a hypotéky? Zejména žijí-li tzv. od výplaty k výplatě. Na radnici ve Světlé zřídili poradenskou kancelář, přijíždějí sem zástupci různých firem a nabízejí práci (vesměs nekvalifikovanou), ale to nic neřeší.
Každý se může zařídit individuálně. Nastoupit například ve sklárnách v Nižboru nebo Karlových Varech, ale s tím je spojeno jedno velké ALE... Když někdo zvolí tuhle cestu, může podat ve zdejších sklárnách výpověď (a ta bude přijata), avšak tím se zřekne možného vyplacení odškodného. Ovšem tohle odškodné je zatím silně ve hvězdách.
Nejdříve totiž musí být určen tzv. insolvenční správce, jenž bude hledat možnosti, jak případně obnovit výrobu či jak uspokojit věřitele. A věřitelé mají podle nového znění insolvenčního zákona jako první nárok na uspokojení dluhů. Pokud potom zbudou nějaké peníze, dostane se na zaměstnance. Jestliže nezbudou, tak ti, co zde desítky let poctivě pracovali, mají smůlu, nedočkají se výplaty za září a ani odstupného ve výši několika platů. „Zdá se vám to nespravedlivé? Bohužel, tak zní zákon,“ říká smutně šéf sklárenských odborů Stanislav Vaněk.
Situace bude jasnější až za několik měsíců. Jinak ji vnímá optimista a jinak pesimista. Optimista například věří, že by se mohla v části skláren obnovit výroba. Mezitím je však nutné živit rodiny, platit elektřinu, teplo, dětem školní jídelny, splácet hypotéky... Jistěže je možné pracovat někde dočasně, brigádně a možná i načerno... Nicméně život ve Světlé, městě s třísetletou sklářskou tradicí, na dlouhou dobu notně ztmavnul.



Reportáž Pavla Kováře SVĚTLÁ V ŠOKU, komentář Bohumila Pečinky ČESKÉ SKLÁŘSTVÍ: JEN TRADICE NESTAČÍ a ohlédnutí do historie RODINNÉ STŘÍBRO ZE SKLA od Petra Volfa najdete v Reflexu č. 41, který vyšel 9. 10. 2008.