Jeden soudce odsoudí, druhý osvobodí

Jeden soudce odsoudí, druhý osvobodí

Jeden soudce odsoudí, druhý osvobodí

Polský ministr sportu odvolal kvůli korupci vedení fotbalového svazu. Český ministr sportu neexistuje (sport je přilepen k ministerstvu školství), ale i kdyby tu byl, nemohl by odvolat Českomoravský fotbalový svaz (ČMFS), protože je to občanské sdružení; stejně jako jsou holubáři či zahrádkáři. Takže při nedávné korupční aféře v našem fotbalu něco takového nebylo ani možné.


Korupční aféra polského fotbalu vypukla v prosinci 2007 a postihla šest týmů: Zaglebie Lubin (mistr) a další dva kluby putovaly z první do druhé ligy, Gornik Leczna dokonce až do třetí. Sestupem byly potrestány i dva druholigové týmy. Obviněných rozhodčích a funkcionářů je nyní na sto padesát, někteří dostali podmíněné tresty, ale vyšetřování pokračuje. Poláci si už na první pohled počínají razantněji než Češi.
Ale zpátky domů. U nás by nemělo smysl odvolat vedení ČMFS. Tahle „parta holubářů“ nemůže mít totiž valný vliv na kluby, které fungují jako akciové společnosti se vším všudy, takže ty mohou uplácet svými penězi, do nichž kromě finančních úřadů nikomu nic není. Jestliže jde o peníze „černé“, získané různými ekonomickými fintami, jako že ano, s tím se může (měla by, musí) zabývat policie. Vedení ČMFS nikoliv, ale mohlo se postarat o soudně nařízené policejní odposlechy telefonátů, což ovšem neudělalo. Velká chyba. O to se však postarali jiní, a tak hovory mezi klubovými šíbry aféru odhalily. Avšak Sparta, Slavia či Baník, nejslavnější a nejvlivnější kluby, stejně v síti neuvázly. A že podle odposlechů byla Peltova „cinklá“ Sparta jasná...
Padaly tresty i finanční pokuty klubům i jednotlivcům, ale záhy nastoupili na hřiště advokáti obviněných s odvoláními. A tak například letos Krajský soud v Liberci zprostil obžaloby tři korupčníky v kauze libereckého klubu: jeho ředitele Myslivečka, „kapříkového“ rozhodčího Zejdu a delegáta Čanaklise. Podle tohoto verdiktu byly totiž policejní odposlechy jako důkazy o vině nezákonné. To, že konali v rozporu se zákonem, nebylo pro soud podstatné. Takže jeden soudce odsoudí, druhý osvobodí. Pak tedy bojujme s korupčníky!
Poláci se zdáli být razantnější, i když to možná s odvoláním svazových funkcionářů přehnali. Poté jim situaci ztížily mezinárodní fotbalové federace FIFA i UEFA tvrzením, že vláda nemá co zasahovat do fotbalových záležitostí, a ultimatem, že jejich reprezentantům zatrhne účast na mistrovství světa, pokud se odvolaní funkcionáři svazu nevrátí do funkcí. Možná je to správně, protože i v Polsku jsou hlavními korupčníky kluby. A tak zřejmě i tady brzy vyběhnou na hřiště týmy advokátů. A verdikty se budou měnit... Jeden nemusí být ani trochu malověrný, aby seznal, že korupci ve fotbale nelze nikdy vymýtit.