Který pes to byl? DNA to ví.

Který pes to byl? DNA to ví.

Který pes to byl? DNA to ví.

Zpráva o boji s nepořádnými pejskaři v izraelském městě Petah Tikva nedaleko Tel Avivu zní nadějně. Tamější radní vytasili novou zbraň proti těm, kteří neuklízejí exkrementy svých miláčků. A to za pomoci vzorků a analýz DNA; rozumí se zvířat.


Princip je jednoduchý: nejdříve se psům ve městě odeberou vzorky DNA a uloží do registru. Z neuklizených hovínek se pak získají vzorky (stačí mikroskopické) a po laboratorním rozboru porovnají s těmi v registru.
Tím je nadevše prokazatelné, koho že TO bylo. V izraelském městě se novinka rozbíhá, zatím je pro pejskaře dobrovolná a čeká ji půlroční zkouška. Metoda může být nákladná a ani vymáhání pokut nemusí být snadné. Nicméně na majitele psů může zapůsobit strach z úředních oplétaček. Proto ať je klidně ze zákona povinné jak čipování psů, tak i registrace jejich DNA, když jsou jejich pánové čuňata. A to pěkně prosím hlavně u nás!
Mám-li dobrou náladu, některé nepořádné pejskaře napomenu a vybídnu k úklidu, případně jim dám mikrotenový pytlík, kterých sám jako pejskař nosívám stále několik v kapse. Občas mi dají za pravdu, ale někteří se naštvou a argumentují tím, že platí poplatky, tak ať se město stará, a vůbec co mně je do toho. Neberou v potaz, že na tom trávníku v parku si mohou za chvíli hrát děti.
Známí, kteří žijí většinu roku ve Švýcarsku a do Prahy přijíždějí asi dvakrát v roce, říkají: To nejsou Vinohrady, ale s prominutím Hovnohrady. Namítám, že třeba u nás v sousedních Vršovicích už to není tak zlé jako před lety, že někteří pejskaři se přece jen naučili brát ohled na ostatní spoluobčany. Za tím si stojím, i když nás – členů Klubu sběračů exkrementů – přibývá pozvolna, přičemž jde hlavně o majitele menších plemen. Majitelé vlčáků, rotvajlerů, dog a podobných těžkých vah, jak vidno při pohledu na chodníky či trávníky, do tohoto klubu obvykle nepatří. Škoda, hned by to bylo dost znát.