Výhra, z níž bolely nejen oči

Výhra, z níž bolely nejen oči

Výhra, z níž bolely nejen oči

Fotbalový fanoušek je z podstaty své existence optimista, zejména oblékne-li si v hledišti stadiónu či před velkoplošnou obrazovkou dres reprezentace, čímž se symbolicky i skoro skutečně stane součástí týmu. Proto se může český příznivec radovat z výhry nad Švýcarskem, třebaže ho z ní v sobotu bolely oči i duše...

. Hlavní důvod bolestí? Ze všech osmi týmů, které jsme viděli o víkendu na Euru, hrál český tým nejhůře...
Důležitá je výhra, historie se neptá, jak jí bylo dosaženo! Tahle věta zazněla v různých obměnách z úst našich hráčů i četných komentátorů. Je to jistě pravdivá útěcha, ale žel jen útěcha. Sledoval jsem pozorně výroky komentátorů, zpravidla bývalých fotbalistů, ale nikdo z nich neřekl na plná ústa pravdu: hráli jsme těžkopádně, bojácně, bez pohybu, rychlosti, nápadu, zkrátka a dobře strašidelný antifotbal. A to jako celek i jednotlivci (pochopitelně na pár výjimek). Když se však takto bez obalu vyjádřil o české hře Michel Platini, kdysi skvělý hráč a dnes prezident UEFA (evropské fotbalové federace), tak s tím naši hráči ostře nesouhlasili... Mimochodem, všimli jste si, jak byl Platini v TV-záběrech viditelně otrávený z úrovně zahajovacího zápasu Eura?
Nabízí se otázka: proč tak opatrnicky nehrály jiné, papírově slabší týmy, Rakousko proti Chorvatsku, Polsko s Německem, Turecko proti Portugalsku? Proč Česko, naopak papírově silnější než Švýcarsko, hrálo tak zoufale defenzivně a nefotbalově? Jestli je tohle ona geniální Brücknerova strategie, tak pánbůh s námi... Ale trenérova taktika za tím ani být nemusí. Co když naši hráči na víc rychlostně a herně nemají? Sám Brückner den po zápas přiznal totiž až nečekaně otevřeně, že mu vadila pomalost našich hráčů, absolutní nedostatek zrychlení.
A tak se již dnes můžeme děsit, co ve středu s naší zálohou a obranou provedou lehkonozí a fotbalově nápadití Portugalci. Ale oni třeba uberou a budou šetřit síly. Navíc je, jak se říká, každý zápas jiný. Nicméně tomu, že budeme hrát s Portugalskem ve stylu „nahoru dolu“ a že to bude fotbalové představení hodné Eura, nevěřím. Byla by to naše sebevražda.