Ženy kultivují hokejové „kotle“

Ženy kultivují hokejové „kotle“

Ženy kultivují hokejové „kotle“

Netvrdím, že to, co stojí v titulku, má největší vliv na normální, tedy neprůšvihové chování hokejového publika ve srovnání s fotbalovým. Ale něco na tom může být, nebo spíš je. „Protože kluci před holkama své chování více kontrolují,“ připouští Alena Kalinová, předsedkyně Fan-Clubu HC Slavia Praha.


V jejím hlase momentálně jen těsně vítězí radost duše nad nářkem hlasivek. Žádný div, den po vítězství ve finále extraligy a dlouhé noci šampiónů. „Ovšem když přijde do našeho ‚kotle‘ někdo z fotbalu, brzy pozná, že tam nemůže dělat problémy. Hokejový fanoušek je jiný,“ dodává.
Proč hokej, hra tvrdší a s větším počtem tělesných střetů i vyloučených hráčů, než je fotbal, nevyvolává v hledištích téměř žádné projevy agrese? Za prvé – řada hokejových arén naší extraligy je poslední dobou natolik zmodernizována, že spíš připomínají divadelní sály, čili už samotné prostředí kultivuje. V divadle přece ani ten největší primitiv neplivne na zem, natož aby devastoval křesla. Za druhé – hokejové chrámy jsou plné světla a zároveň uzavřené stavby, výtržník je hned viditelný, kamerou zachycený a prakticky nemá šanci uniknout; při vstupu je také lépe kontrolován a nemůže nic nepatřičného propašovat. Za třetí – v halách je dostatek stánků s občerstvením i WC, hokejového diváka na rozdíl od fotbalového nepopouzí fronty na párek, pivo a tělesnou potřebu. Za čtvrté (a co když za prvé?) – na ledě probíhá stále něco akčního, obecenstvo se nenudí jako mnohdy na fotbale, a tak nemá čas na alotria.
Vedle toho, co už zaznělo, je tu ještě jeden faktor. Atmosféru na hokejových stadiónech vytvářejí fankluby, které mají všechny týmy extraligy. A lidi z nich se navzájem nejen znají, ale přátelí se. Ve finálové sérii play off mezi Slavií a Karlovými Vary seděly ve vysočanských restauracích ve svých dresech jak tábory slávistů, tak karlovaráků. A vše bylo v pohodě, byť jeden tým prohrál. Při obdobné scénce ve fotbale by brzy byli dalšími „hosty“ těžkooděnci v černém, před hospodou by se modraly majáčky policejní kolony a nad ní hřmotil vrtulník...
Hokejové fankluby se znají, mají své webové stránky (mnohé i „papírové“ věstníky), organizují zájezdy na zápasy, zkrátka vytvářejí jakýsi druh subkultury. A každoročně se začátkem července zástupci všech fanklubů scházejí na celorepublikovém srazu. Ten se již dvanáct let (!) střídavě pořádá v Čechách či na Moravě. Letos dělá tento potlach Slavia v Klánovicích.
Ženami text začal, a tak jimi i končí. Alena Kalinová, zvaná Ála (nosí dres s touto jmenovkou), studentka vysoké školy ekonomického směru, odhaduje, že v klubech fanoušků v celé extralize bývá asi dvacet procent žen a osmdesát procent mužů. Zatímco poměr sil ve slávistickém „kotli“ je feminističtější – 40:60. A v úplném závěru ještě jedna zmínka o slávistickém zanícení: tři hodiny před posledním finálovým zápasem deset lidí z fanklubu slepovalo papíry formátu A3 k sobě, aby se pak s nimi daly vytvářet v hledišti rozmanité obrazce, jak se říká choreo. Fanoušci, kteří se takto maximálně identifikují s hráči bojujícími na ledě, jsou pak skutečně platnou součástí týmu.