Jak asi Čunka vidí řadový lidovec?

Jak asi Čunka vidí řadový lidovec?

Jak asi Čunka vidí řadový lidovec?

Neznám konkrétně žádného řadového člena KDU-ČSL, ale představuji si ho jako slušného a přemýšlivého člověka nejspíš z venkova, a to ze střední či jižní Moravy, kde žije nejvíc katolíků u nás. Člověka navštěvujícího pravidelně mši, takže zná a dodržuje Desatero Božích přikázání, ten nejjednodušší kodex lidstva, platný ostatně i pro nás, ateisty. A nemusí být seniorského věku, protože rodinná tradice přivádí do lidové strany i potomky, tedy mladší ročníky.



A nyní by mne zajímalo, jak tihle lidé, kteří jsou hodně vzdáleni od pragmaticky jednajících stranických sekretariátů, vnímají nekonečně vleklé, nepřehledné, a hlavně trapné kauzy předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Co si asi tak o nejvyšším představiteli své strany myslí? Jakou má u nich autoritu? Co nového může přinést křesťanské straně, když dosud uspokojivě nevysvětlil podezření z korupce a podivného pobírání rodinných příspěvků? Nelhal a nepodváděl? Neporušil hned několik Božích přikázání?

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, muž šlechtického rodu a noblesních mravů, který nemá zapotřebí politikařit, a proto může mluvit jasnou řečí, Čunkovi nevěří. Takže hodlá sám vládu opustit, pokud by se předseda lidovců vrátil do funkce prvního místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj. Čunek chce za každou cenu zpátky, dvakrát se Schwarzenbergovi pokoušel své kauzy vysvětlit, ale nepodařilo se. Pana Schwarzenberga nepřesvědčil. Nedivím se, kdykoliv totiž vidím Jiřího Čunka na televizní obrazovce, za vše mluví jeho oči, ten nevěrohodný, potměšilý pohled, jaký lze vidět u hyperaktivních pubertálních uličníků, schopných všeho. Není to samozřejmě důkaz o nějaké vině, ale přece jen jistý signál. Neplatí snad, že oči vypovídají o člověku víc než co jiného?

Lidovečtí voliči jsou v těžké situaci, když jejich strana nemá kvalitní osobnosti, a tudíž přední poslanci Kasal, Svoboda, Severa či Šojdrová alibisticky vyčkávají v pozadí a schovávají se za Čunka. Být řadovým členem KDU-ČSL, volil bych ve všech příštích volbách nezávislé kandidáty. Aby se lidovecké „elity“ přinejmenším chytly za nos, jsou-li toho ještě vůbec schopny.