Může být z Juna nový Siegl?

Může být z Juna nový Siegl?

Může být z Juna nový Siegl?

Až nečekaně mnohokrát si mohl fotbalový fanoušek po zahájení jarní ligy vzpomenout na staré české přísloví, že nové koště dobře mete. Platí to o Kamilu Vackovi (Sparta), Jaroslavu Černém (Slavia), Ludovikovi Sylvestrem či Adamu Varadim (oba Plzeň), Tomáši Necidovi (Jablonec) a také o Tomáši Junovi (Teplice). Přišli do nových klubů jako posily, byť většinou na hostování, vstřelili gól a hráli aktivně.


Dalším takovým šťastlivcem mohl být Goce Toleski, který přestoupil z Mostu do Slavie a proti Budějovicím poslal nechytatelnou střelu do tyče. Pouze neměl štěstí. To si naopak sedlo v prvním jarním zápase na někdejšího sparťana a jinak téměř vyhlášeného smolaře Juna, v němž před časem kdekdo oprávněně viděl nového Horsta Siegla. I když mají podobný herní projev (střílet většinou góly z dorážek blízko branky), Jun má zatím k „Sigiho“ střelecké produktivitě hodně daleko. V pětadvaceti letech vykazuje na svém kontě 37 ligových gólů a v posledních dvou sezónách se trefil pouze dvakrát. Dotáhne to do elitní společnosti ligových stovkařů?
To je těžká otázka. Určitě nebylo šťastným tahem přestoupit v roce 2005 do Turecka. Tady se Jun neprosadil jak v dresu Trabzonsporu (dosud je jeho hráčem), tak ani Besiktasu, v jehož barvách dal svůj jediný turecký gól. Jenomže vábení balíku tureckých peněz bylo příliš silné a těžko mu šlo odolat. I v tomhle směru Jun připomíná Siegla, který v roce 1995 přestoupil ze Sparty do Kaiserslauternu, ale v německé lize nedal jediný gól (!). Proto se po roce na Letnou vrátil a nakonec uzavřel kariéru až předloni s bilancí víc než úctyhodnou – 176 ligových branek. K takovým výšinám Jun asi těžko dospěje, i když by mu to každý jistě přál. Přitom ve srovnání se Sieglem se zdá rychlejší a pohybově šikovnější. V čem je tedy problém? Znalci ligového zákulisí tvrdí jednoznačně: v povaze. Jun je pro současný fotbal příliš hodný kluk oproti kdysi velmi „oprsklému“ a suverénnímu Sieglovi. Vida, jak prosté věci hrají velkou roli ve sportovní kariéře.