Vrah Zelenka: navíc zbabělec

Vrah Zelenka: navíc zbabělec

Vrah Zelenka: navíc zbabělec

Po volbě hlavy státu, jež v minulých dnech plně zaměstnala všechna média, se zpravodajské štáby zřejmě opět zaměří na kauzu heparinového vraha Petra Zelenky, který by mohl být ve čtvrtek 21. února odsouzen za sedm vražd a deset pokusů o vraždu v havlíčkobrodské nemocnici.


V tomto „oddechovém čase“ jsem si uvědomil hrůznou věc – celá veřejnost si na tohle šokující „skóre“ nějak zvykla. Sedm vražd a deset pokusů... Vždyť legendární Jack Rozparovač zavraždil „jen“ pět kurtizán, že? Ale je tu ještě jedna, mnohem děsivější skutečnost. Jak nám zpravodajství všeho druhu skýtá informace ze soudní síně a má při tom omezené prostorové i časové možnosti, dozvídáme se pouze to, jak je hromadnému vrahovi křivděno, jak si stěžuje na to či ono, a že může být dokonce duševně nemocný, čili není za své činy odpovědný. A tak skoro vzniká dojem, že vrah, bolestně se tvářící v záběrech kamer, je vlastně téměř obětí...
Jak asi tohle všechno vnímají pozůstalí zavražděných? Když tohle nenapadne „zuřivé reportéry“ v soudní síni, proč si tuhle otázku nepoloží jejich šéfové?
A dále: jak se asi nešťastní pozůstalí mohou dívat na záběry vrahova otce, který je dalším nepřímým obhájcem v soudní síni či předsíni a s „klidem“ exaltovaného subjektivisty útočí na renomovaného soudního znalce. Netroufám si posuzovat takové rodičovské chování, ale rozumět mu lze jen velmi obtížně.
Hlavně však: jestliže dvaatřicetiletý Zelenka přiznal, že si závažnost svého počínání uvědomoval a bavil se rozpaky lékařů, kteří nevěděli, co se s pacienty děje, zatímco on – pouhý ošetřovatel – věděl, potom není v kauze co řešit. Takový člověk se nemůže ohánět psychickou nemocí, kterou u něho ostatně soudní znalci nezjistili. Spíš je totiž kromě jiného velký zbabělec, který se bojí doživotního trestu.
Pakliže dostane mírnější trest, dokáži si představit, jak ho může někdy v budoucnu vzrušovat situace, kdy například otráví zdroj pitné vody a bude se bavit tím, že nikdo neví, proč lidé umírají, zatímco on ví.