Vychovávejme lékaře

Vychovávejme lékaře

Vychovávejme lékaře

Ve čtvrtečním pořadu Nad věcí na Radiožurnálu byl hostem Jany Klusákové lékař Jan Hnízdil, známý zastánce psychosomatického přístupu k léčbě. Co to je? Takový přístup se zabývá vztahy mezi psyché (duševnem, reakcí na psychickou zátěž) a soma (tělesnem, tělesnými reakcemi). Jinak řečeno – psychosomatika pohlíží na pacienta celostně: duševně i tělesně.


Doktor Hnízdil připojil zážitek z besedy s ministrem Julínkem, když před časem seznamoval lékaře se záměry své zdravotnické reformy a při té příležitosti zmínil, že jejím smyslem je kromě jiného motivovat pacienta, aby se aktivně podílel na své léčbě. K tomu prý má sloužit právě onen poplatek, jejž vysolíme při vstupu do ordinace. Podle Julínka se touto platbou pacient emancipuje, následkem čehož by se měl lékaře ptát. Na nemoc, způsoby či vhodnosti léčby, nasazení léků, apod. „Tím bude pacient svého lékaře vychovávat!“ pravil tehdy Julínek. Dodávám, že možná vítězoslavně. Doktor Hnízdil to považuje za nesmysl a správně dodává, že lékaře by k hovoru s pacientem měly vychovávat vysoké školy, lékařské fakulty, což zatím nečiní ani náhodou.
Souhlasím s dr. Hnízdilem, nicméně bych nezavrhoval tuto „výchovu“ často načuřených bručounů v bílých pláštích, kterým pacient leckdy nestojí ani za pohled. Já je dokonce, byť naštěstí za nimi příliš chodit nemusím, takto vychovávám již roky, takže impuls nové reformy jsem k takovému počínání nepotřeboval. Ptejme se doktorů, proč nám předpisují to či ono, proč nás ženou na takové a jiné vyšetření, k čemu to bude dobré, proč nás chtějí opět rentgenovat. Odhoďme až zbožnou úctu, že „oni přece jako doktoři nejlépe vědí“, diskutujme s nimi. A také méně věřme reklamám farmaceutických firem, kterým jde o zisky, tudíž lékaře náležitě „sponzorují“. Proto tím více naslouchejme řeči vlastního těla a počínejme si rozumně, a tedy zdravě.



Související články:

Milan Šíma: NEJSEM PADLÝ NA HLAVU (Bez obalu s Tomášem Julínkem, Reflex č. 10/2007)
Anketa: POMŮŽE ČESKÉMU ZDRAVOTNICTVÍ ZAVEDENÍ POPLATKŮ? (Reflex online 5. 3. 2007)
Pavel Kovář: BOLEST JE DAR MATKY PŘÍRODY (rozhovor s Janem Hnízdilem, Reflex č. 44/2005)