Šílený nápad: maratón v garáži

Šílený nápad: maratón v garáži

Šílený nápad: maratón v garáži

Už dlouho jsem neslyšel tak scestný nápad, jakým je běžet maratón ve druhém podzemním podlaží jednoho českobudějovického nákupního střediska, tři až čtyři hodiny kroužit ve druhé suterénní garáži. Pravda, možná není výfukovými exhalacemi úplně nasmrádlá a nasáklá, protože může být poměrně nová, ale určitě nebude zbavena prachu...

. Toho se pak desítky běžců dosyta nadýchají na okruhu délky 666 metrů, jejž absolvují třiašedesátkrát. Tak tuhle „úžasnou věc“ vymysleli budějičtí maratónci, aby prý město mělo svůj maratónský běh.
Cituji argumenty, kterými akci obhajují: bez ohledu na počasí mají závodníci zajištěnu stálou teplotu 12 ºC, prostor bude kvalitně odvětráván, a nebude ani větrno. Další výhodou je nulové převýšení a absence nerovností na trati. – Stojím v úžasu na takovým množstvím výhod. Pořadatelé jsou však i objektivní a přiznávají, že prostor má jisté nevýhody: je zde nižší strop, proto se nedoporučuje účast běžců s výškou přes dva metry, a trať má omezenou kapacitu, nanejvýš může běžet sto závodníků.
Záštitu nad akcí, která se bude konat 26. ledna, převzal jihočeský hejtman i českobudějovický primátor, má přijet pelhřimovská agentura Dobrý den, protože určitě padne nějaký úžasný rekord. Zváni jsou i diváci, kolem trati pro ně bude dost prostoru, parkovat mohou v prvním patře garáží. A pokud by je závod nenadchl, mohou přece v nákupním středisku vesele nakupovat.
Vida, jak se hezky sžíváme s betonovými monstry obchodních center! Sportujeme v nich, vytváříme jim PR akce a ještě pomůžeme při úklidu garáží tím, že z nich vydýcháme a v plicích vyneseme prach. Za čtyři hodiny závodu možná skoro všechen. Bravo, Budějičáci! Jako byste neměli v okolí města tolik nádherných přírodních lokalit, kde se dají běhat přespoláky i maratóny. A největší vtip přijde nakonec: informace a pozvánka k závodu v garáži se objevila na outdoorovém serveru www.horydoly.cz. To je tedy outdoor, jaký se hned tak nevidí.