Mění se doba, fotbal, fanoušci i hráči

Mění se doba, fotbal, fanoušci i hráči

Mění se doba, fotbal, fanoušci i hráči

V roce 2001 bylo u nás šest fotbalových agentů: Pavel Paska, Zdeněk Nehoda a čtyři začínající – neznámý Pavel Zíka a známí internacionálové Václav Němeček, František Straka a Július Bielik. A kdekdo z fanoušků je neměl v lásce za to, že z ligy odvádějí (a prodávají) ty nejlepší hráče. Dneska je agentů čtyřikrát tolik, obchody se jim daří, ale už nám nevadí...

. Přijali jsme je, jsou součástí měnící se doby i fotbalu.
Takže když nyní prvoligovou scénu opouštějí například Vlček (Slavia), Fenin (Teplice), Fillo (Plzeň) či Matějovský (Mladá Boleslav), nikdo se nad tím nepozastavuje, třebaže patřili k těm, kteří diváky těšili svými nápady, úniky, kličkami a góly. Fanoušek tuhle realitu chápe, smířil se s ní a věří, že se objeví noví a šikovní hráči. Samozřejmě ví, že budou-li hodně dobří, ani oni v české lize dlouho nevydrží.
Také již delší dobu neplatí někdejší zvyklost, z níž těžily Sparta a Slavia, že totiž český hráč odcházel do zahraničí téměř výhradně z těchto našich slavných klubů. Mimochodem právě Sparta se neúspěšně snaží prodat Pospěcha i Kadlece a Slavia zase Suchého. Nejspíš ale potíž vzniká tím, že jde o obránce, kteří nejsou na trhu nedostatkovým zbožím.
Mění se i někdejší názor řady trenérů, byť zazníval soukromě: že by totiž fotbalista (ale i hokejista, házenkář či basketbalista) měl být trochu průšvihář a malý grázlík, svým způsobem výrazná individualita, co se ničeho nezalekne ani na hřišti, zatímco „hodnému chlapci“ se mohou ve složité situaci roztřást kolena. Omyl. Takový názor vyvracejí příběhy zcela zřejmých klaďasů, kteří to někam dotáhli. Namátkou stačí jmenovat Pavla Kuku, Pavla Nedvěda, Petra Čecha, Tomáše Rosického či Karla Poborského. Nyní se k nim brzy může přiřadit i Marek Matějovský.
A je tu i jeden opačný příklad, jenž výše zmíněné potvrzuje: Milan Baroš, hvězda Eura 2004, střílel maradonovské góly... Pak byl, pravda, zraněn, ale taky si užíval i diskutabilních radostí života, což mnohdy ani bulvární tisk nezachytil, takže se již pár sezón hledá. Ke škodě své i českého fotbalu.
Zmínit lze i mladé zlobivce z naší ligy, Daniela Pudila a Jana Blažka, kdysi hrající v Liberci, kteří jsou nyní v pražské Slavii tak trochu jako v polepšovně. To je míněno s nadsázkou i vážně, protože přísný trenér Jarolím by je měl ukáznit. A je dost možné, že jejich kariéry jim zachrání i agenti. Vidina angažmá v cizině, vidina z toho pramenících zisků jak pro hráče, tak agenty, to vše může zapůsobit pozitivně a výchovně. Kdo by to do kdysi proklínaných agentů řekl, že? Doba i fotbal se opravdu mění.