Olympiáda v Praze? Topolánek přibrzdil...

Olympiáda v Praze? Topolánek přibrzdil...

Olympiáda v Praze? Topolánek přibrzdil...

Zdrženlivost olympijské strategie Topolánkovy vlády je víc než zřejmá, když sám premiér praví: Ano, jestli v únoru 2009 úspěšně zorganizujeme liberecké mistrovství světa lyžařů, pak se přihlásíme i k pořádání letní olympiády. Tím je řečeno, že nás budou zajímat hry nejdříve až v roce 2020, nikoliv 2016. Vláda tak s olympijskými plány silně přibrzdila, protože na jejich realizaci nemáme dost peněz.


Nicméně obecně prospěšná společnost Praha olympijská, vzniklá letos v květnu, i pražský magistrát dále tlačí na pilu. Podle Topolánka postavily vládu před hotovou věc, když požádaly o kandidaturu na vlastní pěst, přičemž usilují již o rok 2016. Podle premiére vznikla nenormální situace, nad níž by se měli organizátoři zamyslet. Je to nečekaně tvrdý odsudek.
Praha podala letos v září oficiální přihlášku Mezinárodnímu olympijskému výboru a nyní má do 14. ledna odeslat uchazečský dotazník. Jeho součástí musí být vládní záruky ve třech oblastech: během her bude respektována olympijská charta, povolen vstup všech osob s platnými pasy a vízy a konečně bude vládnout právní prostředí. Jenomže vláda se nyní staví „na zadní“ a ani tyto tzv. „měkké“ garance nechce poskytnout. Byť by to erár nic nestálo.
V této spojitosti nepřekvapí, že na pomoc přispěchali ekonomičtí analytici ze společnosti PricewaterhouseCoopers, kteří náhle tvrdí, že olympiáda v Praze by stála „jen“ 88 miliard korun, zatímco v analýze z roku 2004 počítali se 136 miliardami. Třetinovou úsporu vysvětlují přesunem některých položek mezi investice, jež by bylo nutné provést bez ohledu na olympijské hry. Podívejme... Takže se opět potvrdilo, že papír snese všechno a přehazování miliard sem a tam je nepřehledné a plné těžko odhadovaných předpokladů. Člověk ekonomií nepolíbený se v tom nevyzná, přičemž zase některým ekonomům takové studie pění krev.
Například Petr Mach, výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku, prohlásil před časem o původní analýze zmíněné společnosti, že je v ní pár neseriózních kouzel s čísly, aby vyšla kladná bilance; to je velmi vážné obvinění. Doslova napsal: „Oni se od přízemního účetnictví vznesli do makroekonomického světa centrálního plánování, aby učinili závěr, že 70 miliard představuje makroekonomickou investici, která zaplatí sama sebe a vynese dalších 25 miliard korun. Komu? Kde? Jak? Praha tvrdí, že uvedených 70 miliard bude jaksi vygenerováno multiplikačními efekty olympijských investic v podobě vyššího růstu HDP. Seriózní ekonomie by ale s multiplikačními efekty a makroekonomickými investicemi pracovat neměla.“
Když jsem to citoval ekonomům naopak nakloněným olympijskému pořadatelství, vyjadřovali se o kolegovi Machovi převážně nepublikovatelnými výrazy (!). Nicméně pamatujme si datum 14. ledna 2008. Pokud ten den pošle Praha olympijský uchazečský dotazník, bude to znamenat, že vláda překvapivě vyměkla. Přitom kandidaturu na rok 2016 stejně žádné evropské město nedostane, protože roku 2012 bude olympiáda v Londýně.