Mladá Boleslav osudem trenérů Sparty?

Mladá Boleslav osudem trenérů Sparty?

Mladá Boleslav osudem trenérů Sparty?

Sparta má krásný stadión, velkou tradici a nejlepší ekonomické zázemí z českých klubů, ale pohled na její fotbal poslední dobou jen málokdy lahodí oku. Lze mluvit o letitém problému, protože od roku 1993, kdy se hraje česká liga, je současný kouč Michal Bílek již šestnáctým v pořadí. Z toho vyplývá, že chyba spočívá nejspíše v managementu klubu, v jeho přímo katastrofálně nekoncepční personální politice.


Vezměme si jen poslední roky... Sezónu 2003/04 zahájil trenér Jiří Kotrba, ale již v březnu 2004 ho nahradil František Straka. Toho pak v prosinci téhož roku vystřídal Jaroslav Hřebík. Leč ve funkci nepůsobil ani rok a byl vyhozen po konfliktu s Poborským a dalšími hráči v říjnu 2005. Poté se na lavičce objevil vyznavač buddhismu Stanislav Griga, ovšem ani s takovým životním postojem nelze ve Spartě uspět. Byl odvolán koncem srpna 2006, když se mu stala osudnou třígólová prohra s Mladou Boleslaví.
Nový „školní rok“ začal ve Spartě 1. září 2006 Michal Bílek, někdejší Grigův spoluhráč v letenském týmu Václava Ježka. Přišel s velkými plány, deklaracemi o velkém sparťanství, jež se nebes dotýká... Ano, Sparta pod jeho vedením vyhrála ligu 2006/07, kdy měla čtyřbodový náskok před trojicí Slavia, Mladá Boleslav, Liberec, ale pohledný fotbal nehrála. A začátek nové – této sezóny má nevalný. To, že nepostoupila do Ligy mistrů, jí nelze vyčítat. S Arsenalem doma bojovala statečně, byl to však soupeř nad její síly. Pak ale přišla porážka a incident v Teplicích, na němž nese vinu nepřípustné chování trenéra Bílka, nemluvě o běsnění Řepky a Abrahama. Následoval matný výkon a bezgólová plichta doma s Odense v boji o postup do Poháru UEFA a nyní v posledním ligovém kole přišla domácí prohra na Letné s Mladou Boleslaví. Pikantní na této porážce bylo, že sparťanské beky vyškolil bývalý útočník Sparty Holub svým technickým průnikem a gólem.
A tak je Sparta herně opět téměř v troskách. Slyšíte však nějaké razantní sebereflexe vedení klubu?! Ani v nejmenším! Ředitel Jozef Chovanec vůbec v médiích nevystupuje, hlavní šéf Daniel Křetínský jen minimálně, přičemž naposledy se víceméně zastal Řepky v souvislosti s jeho teplickým incidentem, což je absurdní. Nelze tedy vyloučit, že porážka s Mladou Boleslaví by mohla stejně jako téměř před rokem u Grigy zahájit také pád jeho nástupce Bílka. Kdopak asi bude dalším trenérským spasitelem Sparty?