Ztráty a nálezy

Ztráty a nálezy

Ztráty a nálezy

...a to nejrůznější povahy zaznamenává v těchto dnech náš fotbal. Nejdříve bude řeč o ztrátě v sestavě reprezentace, poté o ztrátách finančních pro hráče, kteří nedomysleli své konání, a posléze o ztrátě soudnosti, což zní podivně – u soudce. Milan Baroš, Pavel Horváth, Jan Nezmar a Richard Skýba jsou hrdiny následujících minipříběhů.


Rychlonohý útočník Baroš je smolař k pohledání, vzpomeňme na loňské mistrovství světa, kde ho vyřadilo zranění paty, takže jsme (navíc si v úvodu šampionátu natrhl sval Koller) byli náhle bez útoku. Barošova smůla paradoxně nejspíš spočívá už v jeho stylu hry, kdy útočí v maximální rychlosti i s nutnou agresivitou. Proto je vystaven řadě faulů, mnohdy pro diváka těžko viditelných. Není proto divu, že na tréninku před dvěma zápasy národního týmu ho náhle vyřadilo zranění zad, dosud skryté. Baroš, jenž se dostal v Lyonu opět do formy, musí být ve francouzské lize otloukán jako píšťalička. To je úděl takových nebezpečných rychlonožků. Třeba jen v roce 2003 utrpěl v dresu Liverpoolu zlomeninu lýtkové kosti, poté měl v noze sedm šroubů a přesně tolik měsíců nehrál zápas.
Nyní ztráty finanční... Sparťanský Horváth podle očekávání odešel od disciplinárky s finanční pokutou za své „poloviční hajlování“, nepomohlo mu, že opakoval slova o svém pochybení. Milovník žertíků a showman to opravdu přehnal, byť to tak nemyslel. Dvě stě tisíc korun je výstražný trest. Nicméně se zamezením rasistických projevů v hledištích od provokujících primitivů nemůže mít nic společného. Výše pokuty vypovídá mimo jiné o příjmech fotbalistů. Liberecký Nezmar, inteligentní fotbalista, udivil celý fotbalový národ svým nesmyslně hrubým faulem v utkání s Teplicemi. O své pokutě pětatřiceti tisíc mimo jiné řekl, že to jsou velké peníze (z toho je vidět, že v Liberci se vydělává méně než ve Spartě), ale že „trest chápe jako výraz boží spravedlnosti“. Což zní sympaticky. Proč takto hrubě fauloval útočník, jenž sám dobře musí vědět, jaké to je být „masírován“ kopačkami soupeřů? Vysvětlení je jednoduché: zkrat v mozku.
A nakonec je tu nález. Nález originální. Soudce libereckého okresního soudu Skýba zprostil obžaloby fotbalové korupčníky. Podle jeho mínění se bývalý sportovní ředitel libereckého klubu Mysliveček, rozhodčí Zejda ani svazový delegát Čanaklis nedopustili ničeho nekalého, třebaže policejní odposlechy je z toho usvědčují a byli již potrestáni fotbalovou disciplinárkou. To tedy byla ve čtvrtek 6. září zpráva dne. Pan soudce řekl, že policie na něj bude asi naštvaná, ale že jemu odposlech jako důkaz nestačí, policisté prý měli úplatkáře chytit při činu. Státní zástupce je ale jiného názoru a vzal si lhůtu na rozmyšlenou. Těžko říci, jak to dopadne, ale představa, že po určité době přejde osvobozená trojice do protiútoku a zažaluje fotbalový svaz za to, že byla disciplinárně nespravedlivě trestána, musí každého děsit.