Kdyby startoval, mohl mít dvě medaile

Kdyby startoval, mohl mít dvě medaile

Kdyby startoval, mohl mít dvě medaile

O příběhu jednonohého cyklisty Michala Starka jsme psali minulý týden v tištěném Reflexu. Z morálních důvodů odmítl opustit Český svaz tělesně postižených sportovců (ČSTPS), jenž je několik let v soudním sporu s Českým paralympijským výborem (ČPV). A za to ho ČPV neuvěřitelným způsobem diskriminoval, čili nenominoval na mistrovství světa ve Francii, konané minulý týden v Bordeaux.

O příběhu jednonohého cyklisty Michala Starka jsme psali minulý týden v tištěném Reflexu (Špatně maskovaný podraz). Z morálních důvodů odmítl opustit Český svaz tělesně postižených sportovců (ČSTPS), jenž je několik let v soudním sporu s Českým paralympijským výborem (ČPV). A za to ho ČPV neuvěřitelným způsobem diskriminoval, čili nenominoval na mistrovství světa ve Francii, konané minulý týden v Bordeaux. Trenér handicapovaných cyklistů Viktor Zapletal lživě argumentoval, že nemá informace o Michalových výsledcích a tudíž o jeho výkonnosti.
Přitom trenér dobře věděl, že Stark letos vyhrál mimo jiné tři časovky na mezinárodních závodech v cizině – dvě v rámci EP a jednu na Světovém týdnu cyklistiky. Navíc ve všech zajel vynikající rychlostní průměr nad 40 km/hod.
Porovnejme tedy Michalovy výsledky z loňského šampionátu s umístěními a výkony jeho největších potenciálních soupeřů na letošním mistrovství světa. S těmi, s nimiž se nemohl utkat. Pokud jde o časovku, vloni byl druhý za Francouzem Thirionnetem o 18,53 sekundy. Letos vyhrál opět Thirionnet, když Ital Macchi na druhém místě byl pomalejší o 59 sekund. Třetí dojel Španěl Garcia, jenž na Itala ztratil sedm vteřin. Přitom Michal Stark porazil nedávno při Evropském poháru Garciu o minutu a deset sekund. Už z tohoto faktu lze soudit, že letos mohl myslet na medaili, možná i na tu nejcennější. Navíc by mu vyhovoval zvlněný profil trati.
Ve stíhacím závodě na 3 km skončil Stark vloni čtvrtý časem 4:01.355 min. Letos dojel ve stíhačce na třetí příčce Španěl Garcia za 4:02.780 min. a čtvrtý skončil Ital Macchi časem 4:04.289. Michal by s loňským časem mohl být třetí, tedy medailový. O tom, že měl opravdu dobrou formu, svědčí jeho výkon ze 13. srpna na pražském Třebešíně. Tady zajel na betonové dráze 4:16.08. Před loňským šampionátem testoval formu na stejném oválu za 4:22.06. Loni ve švýcarském Aigle, stejně tak letos v Bordeaux, se závodilo na dřevěné a tudíž rychlejší dráze.
Co říká Michal názoru, že mohl získat v Bordeaux dvě medaile? „Odhadovat takto umístění ve sportu je ošidné, v cyklistice o to více. Mohl bych se třeba špatně vyspat a vše by dopadlo jinak. Nejvíc mě však mrzí fakt, že jsem se celou sezónu připravoval na její vrchol a pak jsem nedostal šanci se o přední umístění poprat. Navíc po nehorázných argumentech.“
Neuvěřitelná zloba a zášť hrstky funkcionářů ČPV připravila handicapovaného cyklistu o medailový úspěch. Nic nebylo platné, že s Michalem sympatizovali zástupci Českého svazu cyklistiky, Českého olympijského výboru a také ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Do „kompetencí“ ČPV nemohli vstoupit ... Kdyby Klub fair play uděloval anticeny, byl by Český paralympijský výbor zcela jasným kandidátem na udělení hlavní ceny této kategorie.