Kateřina v nepříznivém světle

Kateřina v nepříznivém světle

Kateřina v nepříznivém světle

V organizačním výboru lyžařského mistrovství světa v Liberci 2009 se prý dějí nepřístojnosti s financemi, a tak je nutné dosavadního předsedu, ekonoma a zkušeného funkcionáře Romana Kumpošta nahradit slavnou olympioničkou Kateřinou Neumannovou, jež nemá ekonomické vzdělání a do loňska pouze lyžovala...

. Je to podivná argumentace ministerstva školství, která se veřejnosti předkládá.
Ptal jsem se na ni vládního zmocněnce Tomáše Hasila z ODS (poslanec Parlamentu ČR), jenž sedí sedm měsíců v organizačním výboru šampionátu. „Tohle je názor ministerstva, já jsem nic nepřístojného ve financování nezjistil. Pan Kumpošt je pracovitý profesionál. Víc nemám co dodat.“
Úřad ministryně Kuchtové tak věší veřejnosti bulíky na nos. Organizační výbor totiž nedisponuje žádnými financemi od státu. Ty proudí do dějiště šampionátu přes město Liberec. Organizační výbor má na starosti jen uspořádání sportovní akce, k čemuž mu slouží vlastní, na státu absolutně nezávislý rozpočet ve výši 450 milionů korun. Ten tvoří příspěvek Mezinárodní lyžařské federace (FIS) ve výši 200 milionů korun. Zbývající část, 250 milionů, chce získat organizační výbor z vlastních zdrojů: prodejem vstupného, služeb a marketingových práv.
A právě o tahle práva kráčí, na ty dostal podle všeho zálusk Josef Jindra (a spřízněné PR agentury), manažer a druh Kateřiny Neumannové, jak zmiňuje většina médií, což on sám – není divu – vyvrací, ale dosti chabě. Nicméně se všeobecně soudí, že na příští schůzi organizačního výboru dojde ke Kumpoštovu odvolání. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR tedy prosadí řešení, jemuž ze Svazu lyžařů ČR (mluvil jsem s několika funkcionáři) nikdo nerozumí. Navíc by tím vznikl precedens: státní instituce ovlivňuje fungování občanského sdružení. To je nebezpečný návod.
Zřejmě také dojde k odchodu dalších lidí, kteří roky pracovali na zajištění mistrovství. Místo nich přijdou jiní... skoro k hotovému marketingovému pokladu. Do funkce nastrčená Kateřina Neumannová s poradcem Jindrou v zádech novou roli asi zvládne, ale nelze vyloučit, že v očích zasvěcených, stejně jako v očích veřejnosti, se tahle vynikající a dosud obdivovaná sportovkyně ocitne v nepříznivém světle. Jak se bude cítit v prostředí, odkud přinutila odejít svého předchůdce?