Co předseda MOV tuší a co netuší?

Co předseda MOV tuší a co netuší?

Co předseda MOV tuší a co netuší?

Fakt, že před pár dny na zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Guatemale nejmenoval jeho předseda Jacques Rogge Prahu mezi městy, která by chtěla pořádat letní olympiádu v roce 2016, nic neznamená. Naše metropole na rozdíl od Chicaga, Rio de Janeira, Tokia, Madridu, Baku a Dauhá ještě nezaslala MOV přihlášku. Plánuje to však na polovinu září.


Na zasedání bylo pořadatelství zimní olympiády 2014 přiděleno ruskému letovisku Soči, které údajně investovalo do volebního boje šedesát miliónů dolarů, což je v přepočtu miliarda a dvě stě miliónů korun. Jestliže MOV delší dobu nabádá k hospodárnosti, snižování nákladů a k odklonu od gigantismu, pak je na místě, že Rogge kritizoval obrovské sumy, které všechna kandidátská města vynaložila na volební boj. "Musíme prověřit kritéria pro volby," řekl mnohoznačně.
Je-li investice 1,2 miliardy korun pro volební úspěch Soči předmětem kritiky, zajímá nás, kolik bude stát uchazečství Prahu. Na tuhle otázku primátor Pavel Bém již před časem odpověděl: půl miliardy. Je to hodně, ale méně než polovina v Soči. A na co že tahle suma padne? „Bude z ní kromě poplatků MOV uhrazena například studie rozvoje severní terasy, dopravní studie na výstavbu dálnice D3 a rozvoj železničních koridorů. Ale největší část z plánované půlmiliardy spolknou náklady na reklamu, marketing a lanaření MOV. Jeho sto třináct členů představuje široký rejstřík názorů a zájmů. Velmi cennými kontakty jsou proto především bývalí sportovci-olympionici, byznysmeni z řad aktivních sponzorů a také politici. Ti všichni by se měli pokusit dostat k těm ‚správným‘ lidem a upozorňovat je na výhody olympiády v Praze,“ říkají experti ze společnosti PricewaterhouseCoopers, autoři marketingové a ekonomické studie, jak uvedla MF DNES 2. 4. 2007. Takže lanaření členů MOV, ale jistě nic nekalého, že... Takhle se tedy věci mají.
Pan Rogge zřejmě mnohé tuší, když brojí proti výši volebních nákladů, ale zřejmě není v silách MOV cosi podstatného učinit směrem k jakési průhlednosti. Koneckonců následující den po volbě Soči stouply ceny nemovitostí i pozemků ve městě o třicet procent, a předpokládá se jejich další vzestup. Soči tak může být nejdražším městem v Rusku, jež předstihne i Moskvu. Proč tedy takovému obrovskému byznysu nevykročit vstříc, a to vlastně zanedbatelnými volebními náklady?
V případě Prahy to nemůže být jiné, ale ona plánovaná volební půlmiliarda vyhlíží spíš jako podměrečná částka, slabota, čajíček. Ovšem na druhou stranu, kdy po letních hrách v Londýně 2012 nemůže žádné evropské město doufat v přidělení pořadatelství olympiády v roce 2016, to bude pro Prahu jen takové zahřívací kolo. O ten pravý boj půjde až v roce 2020.