Žlutá karta za kastraci, potlesk za žalobu

Žlutá karta za kastraci, potlesk za žalobu

Žlutá karta za kastraci, potlesk za žalobu

Začíná léto, a tak je ten příběh lehce okurkový, byť se stal na londýnském předměstí před rokem a půl. Na začátku byla rvačka dvou labradorů, venčených svými paničkami, a na konci je soudní pře. Kdyby však psi nepatřili neústupným a známým mužům – fotbalovému brankáři Petru Čechovi a bývalému šéfredaktorovi listu The Sun Kelvinu MacKenziemu –, neviselo by ve vzduchu sto tisíc liber, čtyři milióny korun. Ty chce vysoudit Čech za dotčení cti.


Když se novinářův Paddy dostal do křížku s brankářovým Maxem, upadla při tom šéfredaktorova partnerka, přetrhla si vazy v koleně a posléze byla operována.
A pak to začalo. Žurnalista napsal sloupek, že Čechův pes zmrzačil jeho paní, brankář zase oponoval, že Paddy strhl k zemi svou paničku, a proto se mu novinář mstí a chce si vynutit finanční kompenzaci. Ale to podstatné zní: krátce po incidentu přišli manželé Čechovi k MacKenziovým a mluvili o tom, že jejich Max má za sebou vyšetření u psího psychologa, a navrhli, že by se mu měl Paddy taky podrobit. Dokonce chtěli oběma psům zaplatit psychiatrické vyšetření. To však novinář odmítl s tím, že Paddy se nikdy předtím nerval. Ovšem pak se dopustil obrovské podpásovky. Ve sloupku napsal, že Čech, jenž dodnes chytá s ochrannou přilbou, by prý sám potřeboval psychiatra, protože se na něm ještě projevují následky těžkého úrazu hlavy z loňského října.
Načež český perfekcionista na brankové čáře i mimo ni konal: za prvé nechal Maxe krátce po oné rvačce vykastrovat, byť uvádí, že s tím neměla souvislost. Za což ovšem zaslouží žlutou kartu. Labradoři jsou přece takoví dobráci. Připravit je o jejich „mužství“ kvůli jedné rvačce, to mi přijde víc než kruté. Náš velšteriér způsobil v rozpuku své mladosti téměř každý měsíc menší či větší incident, většinou na vodítku, ale i tak nás ani na chvíli nenapadlo o něčem takovém uvažovat.
A za druhé, po otištění druhého urážlivého sloupku brankář novináře zažaloval, a to mu plně schvaluji, byť žaluje kolegu z branže. Tomu nepochybně musí každý rozumět. Pouze na výši odškodného nemám jasný názor.
Teď můžeme být jen zvědavi, jak se s kauzou popasuje britská justice.