Jednooký králem aneb Sparta zaslouženě mistrem

Jednooký králem aneb Sparta zaslouženě mistrem

Jednooký králem aneb Sparta zaslouženě mistrem

Česká fotbalová liga nezaslouží chválu, ale ani zatracení. Její úroveň totiž ovlivňuje hlavně ekonomická síla našich klubů. Proto vcelku logicky vyhrála Sparta. Je nejbohatší a má nejlepší stadión, proto by nemusela udělat v pohárové Evropě velkou ostudu. Nicméně o jejích vyhlídkách v Lize mistrů, pokud nejdříve zvládne boje v předkole, si nikdo nedělá iluze.


Stačí vzpomenout na katastrofální jarní start Sparty: domácí nezdar s Jabloncem 0:3 a brzy poté dvougólové prohry ve Zlíně a Českých Budějovicích... Tým „milionářů z Letné“ jako by byl zakletý, stejně jako za trenéra Hřebíka a po něm Grigy, takže trenérské duo Bílek–Siegl bylo pomalu rovněž zralé na vyhazov. Leč pak přišlo, šest kol před závěrem, vítězné derby se Slavií a po něm finiš s jedním zaváháním – doma s Libercem 1:1.
Slavii se uprostřed jara nedařilo herně ani střelecky, po výhře nad Mostem 3:0 nedala v dalších pěti zápasech jediný gól (!). Během nich, právě po prohře se Spartou, opustila první příčku tabulky. Kdekdo ji rázem odepisoval, ale ona se nakonec probrala a po výhře na jihu Čech skončila při rovnosti bodů s Mladou Boleslaví a Libercem celkově druhá, protože se počítají výsledky vzájemných zápasů. Tomu se říká štěstí! Nastoupí tedy do předkola Ligy mistrů. Celkově třetí Boleslav si zahraje Pohár UEFA a na čtvrtý Liberec zbyl jen Intertoto Cup. To je hodně slabá náplast pro tým sympatického trenéra Vítězslava Lavičky.
Před dvěma lety mi Pavel Kuka docela vážně říkal, že u nás brzy může být hodně fotbalových poloprofesionálů, protože mnohé kluby nenaplní své rozpočty tak, aby se hráči mohli živit jen fotbalem. Zatím k tomu nedochází a kluby podle všeho nadále přežívají díky prodeji talentů. Nicméně každého, kdo má rád fotbal, musí děsit pomyšlení na to, kdo z lepších hráčů naší ligy bude zase před novou sezónou prodán do ciziny. Kdo se má bavit pohledem na mužstva běhajících atletů, kterým míč spíš překáží? A tahle stále stejná písnička je poslední dobou čím dál více zneklidňující.