Je to skutečně mistrovství světa?

Je to skutečně mistrovství světa?

Je to skutečně mistrovství světa?

Nechci vzpomínat na dávné doby, kdy hokejisté Československa hráli proti okupantské „sborné komandě“, takže televizní zápasy měly politický náboj. Rád ale připomenu zlaté Nagano, za rok již deset let starou vzpomínku, a poté čtyři české tituly mistrů světa – 1999, 2000, 2001 a 2005...

. Tohle nás asi namlsalo, že chceme být šampióny rok co rok. Čili loňský bronz na olympiádě v Turíně a stříbro z mistrovství světa v Rize, ano, jistě, fajn, ale ... zlato je zlato. A jak to bude letos v Moskvě?
Netroufnu si tipovat počty optimistů, kteří po prohrách s Němci a Slováky věří v medailový zázrak. Když jsem totiž v neděli navštívil oblíbenou TV-osvěžovnu při rozhodujícím zápase osmifinále proti Kanadě, bylo skoro plno, ale nikoliv narváno jako nedávno, a jen tři lidi si oblékli reprezentační dres. Byly to tři fanynky. Znamená to něco podstatného? 1. Jsou muži na rozdíl od žen hokejově malověrní? 2. Nebo spíš uvažují realisticky a přestávají věřit týmu bez výrazných osobností? 3. Nemohou být třeba unaveni (nebo přesyceni) letos tak dlouhým televizním seriálem z play-off extraligy?
Osobně se přikláním k verzi o absenci osobností. Nechci se nikoho z hráčů dotknout, ale až na pár výjimek (např. Výborný, Židlický, Plekanec) postrádám v Hadamczikově výběru silné individuality. Máme je, ale ony hrají buď ve Stanley Cupu, nebo je jejich zámořské kluby na šampionát nepustily, a to dokonce proti jejich vůli, například Kubinu či Kaberleho, možná i Prospala. Eliáš váhal po vyřazení ze Stanley Cupu, až posléze řekl, že je nemocný.
Jinak se v průběhu šampionátu nic mimořádného nestalo. Je sice opět o něco vyrovnanější (viz Švédsko–Finsko 1:0, Slovensko–Bělorusko 4:3), ale silná osmička, k níž lze už dlouho počítat Švýcarsko, si to rozdá ve čtvrtfinále o postup do bojů o medaile. To budou první utkání pravdy. Nicméně se mi zdá, že hokej nějak není to, co kdysi býval. Možná by se nemělo hrát mistrovství světa každý rok, napadne někoho. To je ovšem nepřijatelné, protože sport je dneska především dobrý byznys. A co názor, že turnaj není hodný svého jména, když nejlepší hokejisté světa hrají ve stejné době v zámoří Stanley Cup? Připouštějí si takové otázky šéfové mezinárodní hokejové federace?