Hokej je spravedlivější než fotbal

A to už jen tím, že je v něm více šancí ke vstřelení gólu. Postěžoval si hokejista z jistého města, že u nich často bývá delegátem (tím, kdo sleduje rozhodčí) šéf sudích, a proto oni, aby nebyli nařčeni, že „připískávají“ domácím, straní spíše hostům. Taková drobná nuance. „Jsme bití jak doma, tak venku, ale na to nemá cenu myslet. Když dáš gól, rozhodčí ho musí uznat!“ Začal pesimisticky a skončil optimisticky.


Tohle fotbalisté říci nemohou, protože za zápas vystřelí na branku jen párkrát. Tím ovšem roste role a význam rozhodčího. V ligovém utkání Příbram–Zlín si stěžovali hosté na sudího Patáka za to, že v poslední minutě proti nim nařídil penaltu. A nejen to. Tvrdili, že v závěru pomáhal Příbrami, protože každý souboj o míč posoudil jako faul hostů. Penaltu nařídil za to, že míč trefil zlínského Opielu do ruky. Trefil... Televizní záznam z nepříliš dobře stojící kamery to jasně neprokázal. Bylo to „líznutí“ míče o ruku, ale jeho dráha se nezměnila. Víme-li však, že klubu bosse Starky pomáhá Horník, v minulosti známý „pečovatel“ o rozhodčí, není co dodat. Příbram bojující o záchranu vyrovnala gólem z penalty na 1:1.
A nyní zpátky k hokeji. V sobotu skončilo finále extraligy Sparta–Pardubice. Pražané vyhráli na utkání 4:2. Zápasy byly vyrovnané a dramatické. Hrálo se tvrdě, ale také korektně, bez nejmenšího stínu podezření, že něco bylo nefér. Proč zvítězili sparťané? „Protože Pardubice hráli v prvních dvou zápasech doma hurá hokej, nemysleli na obranu, a tak oba zápasy zaslouženě prohráli. A také je nepodržel brankář Lašák, zatímco sparťan Duba svou roli skvěle zvládl,“ stručně mi odpověděl Martin Hosták, bývalý reprezentant a dnes komentátor ČT. V médiích pak jak hráči, tak i trenéři obou mužstev tenhle názor potvrdili. Zároveň ocenili soupeře a mluvili o svých přednostech i chybách. Jak to má být. Kéž by tomu tak jednou bylo ve fotbale!