Žádný šok, jen rozhodčí nebyli „cinknutí“

Třígólová výhra Jablonce na Spartě a jednogólové vítězství Slavie v Liberci patří sice v úvodu jarní ligy k nečekaným, ale jestliže kolegové v denících považovali zejména výsledek na Letné za šokující, je to díky někdejší optice. Na Spartě se totiž v dobách před odhalením korupční aféry nevyhrávalo, a to ani náhodou. Proto nyní tolik údivu.


Není se však čemu divit. Sparta prodala největšího hecíře a kapitána Sivoka do Itálie, takže hrála mdle, bez nasazení a jakéhosi kolektivního zájmu o výsledek. Jestliže trenér Bílek přizná, že „nikdo nechtěl balon“, což je výraz nejhoršího herního alibismu, tak podává zprávu o katastrofálním stavu týmu. Vysvětlení je jediné: hráči jsou tak pevně přesvědčeni o vlastní velikosti (svými příjmy a tím, že hrají za velkoklub Spartu), že výhry považují za samozřejmost. Takže když přijedou na Letnou nějací „vidláci“ z Jablonce, nemohou mít přece na ně nárok.
Ovšem s tou velikostí je to úplně jinak. Pospěch, Řepka, Kisel, Šimák či Matušovič, máme-li namátkou jmenovat hráče současného kádru, byli výborní před příchodem do Sparty, kdy hledali své místo na slunci a pracovali na sobě. Toužili po zahraničním angažmá, někteří si v cizině úspěšně zahráli, když jiným se to nepovedlo. Nyní jsou ale ve Spartě a většině z nich – zejména těm ze střední a starší generace – jde jen o to, aby co nejdéle v týmu vydrželi. A jestliže se na jejich místa většinou netlačí žádný kvalitní náhradník, mají příjemný klídek, pohodičku. Ovšem s takovou „ambicí“ se nemůže hrát vážně o titul, natož o evropské vavříny.
Slávisté vyhráli v Liberci zásluhou hlavičky postavou nevelkého záložníka Šventa, ale mohli klidně prohrát, protože domácí měli více ze hry, útočili, ale šance neproměňovali, případně ztroskotali na výborném Vorlovi v brance Pražanů. Opět lze říci, že tady se hrál fotbal bez ovlivnění rozhodčími. Nikdo z aktérů si nestěžoval, že mohlo či mělo být odpískáno to či ono. Až to zní neuvěřitelně.
V příštím kolem to Slavia nebude mít snadné s Brnem (nastřílelo pět gólů Budějovicím), stejně jako Mladá Boleslav s Jabloncem. Liberec hostí Olomouc a bude chtít odčinit prohru se slávisty. Podzimního mistra Spartu čeká bitva na hřišti sestupem ohrožené Starkovy Příbrami. Liga tak začala a bude nejspíš pokračovat jako slušně napínavá detektivka. Což je pro diváky jen dobře.