Kateřina Neumannová: Jezte tresčí játra!

Poskytuji tenhle nápad reklamním manažerům rybího průmyslu zcela zdarma. Věřte, že půjde o velký byznys s tresčími játry a – Kateřinou Neumannovou. Není to téměř známo, ale je to pravda: olympijská vítězka a od úterý i dvojnásobná mistryně světa v běhu na lyžích vděčí totiž za to, že začala lyžovat a byla úspěšná ve své kariéře, právě a jedině konzumaci této lahůdky.


To bylo tak… V patnácti letech, kdy coby dorostenecká reprezentantka v rychlostní kanoistice vyhrávala závod za závodem, se při náhodné prohlídce zjistilo, že u ní začíná Scheuermann, onemocnění páteře. Následovalo nepřijetí do střediska vrcholového sportu, dočasný zákaz sportování a doporučení, aby vedle zvláštních cviků konzumovala stravu s vápníkem. „Někdo mi poradil tresčí játra. Přestože mi nechutnala, jedla jsem je obden,“ řekla mi před deseti lety. Takže reklamní kreativci, pusťte se do díla!
Ten rok v zimě jí trochu otrnulo, zajela si závod v běhu na lyžích a v tu ránu zaujala na Zadově trenéry. Hned se však zlákat nenechala. Řekla, že to sice s lyžemi zkusí, ale stejně se asi vrátí na vodu. Nevrátila, dále jedla tresčí játra a v běžkách našla zalíbení, protože brzy patřila k nejlepším juniorkám v republice. A již ve čtvrté sezóně lyžařské kariéry se stala juniorskou mistryní světa a taky jela na poprvé na olympiádu: v Albertville 1992 uběhla pět kilometrů klasicky šťastně třináctá.
Od té doby startovala na všech dalších čtyřech zimních olympijských hrách, z nichž má šest medailí: jednu zlatou, čtyři stříbrné a jednu bronzovou. Na horských kolech závodila také na letní olympiádě 1996 v Atlantě. Když v roce 2002 přerušila kvůli těhotenství sportovní činnost, řada lidí nevěřila v její úspěšný návrat. Leč podařil se a navíc s fanfárami: v Oberstdorfu 2005 byla mistryní světa a loni v Turíně poprvé olympijskou vítězkou, v obou případech vyhrála o vteřinu a kousek. Což značí, že šlo o velké drama.
Nyní, dva týdny po čtyřiatřicátých narozeninách, se na mistrovství světa v Sapporu rozloučila se svou bohatou kariérou zlatem v závodě na deset kilometrů volnou technikou a v cíli měla neuvěřitelný náskok šestadvacet vteřin. Nemám v lásce pompézní slova typu „Královna odchází“ a novinové titulky v podobném duchu, ale tady jsou oslavné formulace na místě. Protože Kateřina Neumannová patří k velikánům českého sportu, jakými jsou Dana a Emil Zátopkovi, Věra Čáslavská či Jan Železný. Taky jsem ocenil, jak skromně o svém triumfu v Sapporu mluvila, včetně toho, že nikdo z jejího doprovodu nevpustil do cíle dceru Lucku. Této lacinosti, byť možná marketingově využitelné, jsem se docela obával.