Falešný šejk odvolal trenéra anglické reprezentace

Deník News of The World vyslal za Svenem Göranem Erikssonem, trenérem anglické fotbalové reprezentace, reportéra v přestrojení za arabského šejka. Ten se vydával za boháče s přáním koupit slavný klub Aston Villa a nabídl v něm trenérovi angažmá. Penězi a důvěrou oslněný kouč švédské národnosti si pustil ústa na špacír a nyní je z toho pěkný skandál.


Není to korektní, ale bulvárním novinám nelze takový postup zazlívat. Na druhou stranu je třeba přiznat, že jinak by se britská veřejnost nedozvěděla závažná fakta. Nabízí se srovnání s odposlechy v české fotbalové aféře, v níž se její aktéři také hezky rozpovídali, ale tady šlo o odhalování korektní, protože je nařídila policie či státní zastupitelství.
Co se tedy angličtí fans dozvěděli? Kromě vcelku banálních, leč adresných Erikssonových výroků, kdo z hvězdných hráčů reprezentace je líný, vznětlivý, toužící po penězích či frustrovaný, zaznělo obecné, ale o to vážnější obvinění klubových manažérů i hráčských agentů.
Je to všude na světě stejné. V Anglii jako v Česku. Agent krouží kolem klubu a vyjednává s jeho činovníky, nejlépe ovšem s jedním. „Prosaď nákup tohoto hráče, a pak dostaneš bokem balík,“ navádí a často uspěje. O provizích rozhodně mluvit nelze. I tohle Eriksson falešném šejkovi vyzvonil. Pro jistotu však nikoho nejmenoval. Český novinář občas dostane podobnou informaci z domácích hřišť, někdy i jmenovitou, a nejde o zlý drb, ale ten kdo ji poskytuje, by se k ní veřejně nepřiznal. Jak říkám, je to všude stejné, takže sebemrskačsky tvrdit, že nás pokřivila socialistická morálka minulého režimu, je hloupost.
V Anglii se tedy díky podvedenému a žvanivému Erikssonovi provalilo, byť neadresně, že existuje korupce mezi agenty a trenéry (tam se říká manažery). Novináři, coby alespoň papíroví strážci morálky a svědomí veřejnosti, do fotbalové asociace pěkně buší. Za to, že neumí zabránit korupci ve svém sportu. Je to ale značně iluzorní. U nás jsme taky takto hřímali (a ještě hřímáme, kauzy se právě ocitají u soudů), ale víme, že fotbalový svaz je instituce charakteru spolku baráčníků, která nemůže na kluby, tedy akciové společnosti nikterak dosáhnout.
Anglická fotbalová asociace se však pochlapila a zjevně v důsledku rozhovoru se „šejkem“ zkrátila Erikssonovi smlouvu o dva roky: skončí u týmu Albionu hned po letošním MS. To kouče asi zasáhlo, plat pět miliónů liber ročně za to, že svoláte hráče párkrát do roka k mezistátnímu zápasu, kde vám tohle dají... Možná to Angličani spočítali Švédovi i za aférku před rokem a půl, románek se sekretářkou asociace, jež byla předtím milenkou samotného šéfa anglického fotbalu. Pojem „anglický džentlmen“ hledejme jen v románech z dob dávno minulých.