Co kdyby případ Kubina odstartoval hokejové odposlechy?

S blížícím se vrcholem hokejové sezony, únorovým olympijským turnajem v Turíně, je znovu aktuální případ reprezentačního obránce Pavla Kubiny, potrestaného v závěru minulé sezony pokutou 200 tisíc korun a zákazem hry v 15 zápasech za poškození dobrého jména extraligy. Hráč trest odmítá a následkem toho mu hrozí, že nemusí být nominován na olympiádu.


Připomeňme, co se stalo. V semifinále play off Zlín – Vítkovice měl říci rozhodčí Bolina (ale je nutné dát důraz na slovo „měl“) vítkovickému Kubinovi dvě slova: „Tady nevyhrajete!“ Ten pak novinářům řekl, že rozhodčí byl podplacený, a oni to napsali. Strhl se kolem toho poprask a hráč byl požádán, aby předložil důkaz o svém tvrzení. To on neudělal, nicméně trval na svém. Důkazy by těžko mohl mít. Ty by poskytly pouze kvalitně provedené telefonní odposlechy, jak víme z fotbalové aféry. Rozhodčí tvrdil, jak jinak, že žádný takový výrok nepronesl. Klasické tvrzení proti tvrzení.
Posléze Kubina prohlásil, že částku zaplatí, ale až se opět vrátí do extraligy. Nyní totiž hraje v NHL za Tampu Bay. To, že má roční příjem přes dva a půl miliónu dolarů, takže dvě stě tisíc korun není pro něho velký obnos, není podstatné. Jemu jde, jak říká o princip, takže se odvolal. Fanoušci Vítkovic byli na jeho straně a sami od sebe uspořádali sbírku na pokutu. On pak vybranou částku poslal na charitu, poté v letní přestávce vše utichlo.
Nabízí se myšlenka, že Kubina by musel být mimořádně velký zlosyn, aby si výrok vymyslel, čili je dost pravděpodobné, že Bolina mohl inkriminovaná slova říci. Pak by sudí, jenž by si podle této verze vlastně „začal“, zůstal nepotrestán. To by jistě také nebylo správné. Zajímavý názor má předseda komise hokejových rozhodčích Pavel Halas: „Kubina o konkrétném Bolinově výroku nemluvil hned, ale až dva dny po utkání. Až za dva dny! Po zápase prohlásil, že rozhodčí byl podplacený. Proč však neoznámil tak závažný výrok v průběhu utkání, bezprostředně poté, co jej slyšel?!“ I když pan Halas hájí svého člověka a nevěří hráči, něco na tom argumentu je.
Nyní se nechal slyšet předseda hokejového svazu Vratislav Kulhánek, že pokud Kubina nezaplatí pokutu, nemusí hrát na olympiádě, protože pravidla a tresty se mají dodržovat. Svaz poslal hráči dopis, navrhuje mu splátkový kalendář, což je poněkud úsměvné, ale do poloviny prosince chce slyšet jeho jasné stanovisko.
Kdo se o hokej trochu více zajímá, slyší dlouhé roky zvěsti o sázení na hokejové zápasy a podvody s tím spojené. Avšak pouze se o tom povídá, důkazy nejsou žádné. Ve hře může být totiž hodně peněz, tudíž není zájem něco řešit. Najde hokej odvahu a odstartuje odposlechový seriál po vzoru fotbalu?