Kdy se Sparta rozloučí s Jaroslavem Hřebíkem?

Fotbalový národ je ve varu. Sparta nakoupila v letní přestávce posily za téměř sto padesát miliónů korun, ale hraje mizerně, v šesti zápasech dala jen sedm gólů (horší střelce mají jen v Brně a Jihlavě), jednou remizovala a dvakrát prohrála. Úvod v Lize mistrů jí rovněž nevyšel – proti Ajaxu byla k nekoukání těžkopádná, takže domácí plichtu 1:1 lze považovat za zázrak. A viníkem všeho má být, jak zní většinový názor, trenér Jaroslav Hřebík.


Otázka dne, respektive dvou týdnů, zní: Kdy se Sparta rozloučí s tímto koučem? Odpověď dají nejbližší čtyři zápasy: ve středu 21.9. pohárové utkání v Litvínově, v sobotu na Letné souboj s lepšícím se Baníkem Ostrava, v úterý 27. 9. Liga mistrů na hřišti FC Thun a konečně v neděli 2. 10. střetnutí na teplických Stínadlech. Tady – a nebo možná již dříve – může přijít Hřebík o hlavu.
Komentátoři se předhánějí v úvahách a spekulacích, ale do hlav hráčů a trenérů není vidět a do kabiny na Letné nemá nikdo z nich přístup. Válčí Hřebík s Poborským? Chtějí hráči podávat maximální výkon, ale jsou zmateni tím, co po nich trenér žádá? Nechápou „ty jeho presinky“? Je to opravdu záhadné, protože pobíhají po trávníku bezradně, křečovitě, toporně, až to vypadá, že jim míč překáží. K tomu se ještě nad Letnou vznáší stín vyhozeného Franze Straky. Takže sparťanští ultras jsou na koni.
Ve svízelné situaci se ocitá i sparťanské vedení v čele s Danielem Křetínským, mladíkem nemajícím před časem o fotbale a fungování velkoklubu ponětí. Z něho si novináři dělají legraci, že papouškuje Hřebíkovo teoretizování. Takže i Křetínskému hrozí blamáž a ve vlastním zájmu drží trenéra nad vodou. Jak dlouho se to však bude zamlouvat pánům z vedení slovenské kapitálové společnosti J&T?
A kdo na Hřebíkovo místo?
V tomhle je skoro jasno. Mohl by to být Slovák Stanislav Griga, někdejší slavný útočník Sparty, jenž si v minulém ligovém ročníku vedl znamenitě jako trenér Liberce. Dalším kandidátem je Zdeněk Ščasný, rovněž zkušený kouč, který na Letné působil, přivedl ji k titulu (výsledky však jistil šíbr Horník…) a vydržel ze všech trenérů z poslední doby na lavičce nejdéle. Od ledna 1998 až do června 1999. A to je co říci. Ostatní kolegové – jestli se nepletu – se v posledních hektických časech udrželi ve Spartě jednu sezónu a někdy ani to ne.
Přijímám sázky a otázka zní: Kolik dní od úterý 20. 9. vydrží pan Hřebík ve funkci? Uzávěrka je ve středu 21.9. v 16 hod. (to právě začíná zápas Litvínov – Sparta). Tři nejlépe tipující obdrží autogram Karla Poborského…