Smlouva naší extraligy s NHL: prohra nebo výhra?

Funkcionáři českých hokejových klubů měli problém s přijetím nového návrhu zámoří o odstupném za jednoho hráče, který přestoupí z naší extraligy do některého klubu NHL. Jestliže dosud činilo sto třicet tisíc, chtěli jsme – a s námi i Rusové – nejdříve tři sta padesát a posléze tři sta tisíc dolarů. Kanadsko-americká strana však byla neoblomná: buď dvě stě tisíc, nebo nic. Český hokej na to přistoupil, ruský nikoliv. Vyjednávači NHL hrozili totiž tím, že nám neuvolní hokejisty pro mistrovství světa či olympiádu.


V konečném důsledku, při započtení různých bonusů, půjde v průměru o dvě stě osmdesát tisíc dolarů, což se blíží téměř k prvnímu ústupku při vyjednávání, k třísettisícové sumě. Kromě toho překročí-li počet hráčů z Evropy číslo čtyřicet pět, jako že je to víc než jisté, základní taxa dvě stě tisíc se zvedne o dvacet tisíc. Jen od nás bude hrát v NHL přes šedesát hokejistů. Mimochodem Čechů a Rusů má působit v zámořské elitní soutěži víc než sto dvacet, představují tak polovinu všech cizinců v klubech.
Na jednu stranu zaráželo, že Mezinárodní hokejová federace (IIHF) v čele se švýcarským předsedou René Faselem nestála na straně Evropanů, ale stranila NHL. Na druhou stranu je to snadno vysvětlitelné: IIHF musí mít se zámořím nejlepší vztahy jak kvůli samotné úrovni vrcholných turnajů, jejichž je pořadatelem, tak i kvůli sponzorům, kteří na ně přispívají. NHL není radno zlobit, nemusela by totiž uvolňovat nejlepší hráče pro mistrovství světa a olympiádu.
Zástupci našich čtrnácti extraligových klubů odmítli začátkem srpna podmínky NHL, ale minulý týden je na bouřlivém zasedání přijali nejtěsnějším poměrem – osm ku šesti. Zvítězila jistota nad obavami z nákladných a dlouho trvajících soudních sporů, případně i z jejich proher. Nejvytrvaleji odmítá zámořský diktát pardubický manažer Zbyněk Kus a prohlašuje, že s nejbohatším klubem světa NY Ranger se bude klidně soudit ve Štrasburku. Zní to odvážně i zajímavě. Uvidíme, jak dlouho mu odhodlání vydrží. Podobný přístup chtějí vlastně zvolit Rusové, kteří na rozdíl od nás z původního požadavku neslevili a k dohodě se nepřipojili. Náhrady za odchody hráčů budou prý řešit kluby z Ruska a NHL případ od případu.
A tak zatím nelze říci, jestli je „české vyměknutí“ prohra nebo výhra. To ukáže čas a hlavně úspěšnost klubů z ruské Superligy při jednání. O tom, že jsou nesrovnatelně bohatší než naše, není pochyb. Určitě to mělo vliv i na pevnější ruský postoj.