Ingnorujme trucujícího Nedvěda

V novinářské anketě o Zlatý míč České republiky jsem dal na prvním místo Pavla Nedvěda a na druhé Petra Čecha. Když se sečetli hlasy 103 hlasujících, bylo pořadí opačné – zvítězil brankář Chelsey před záložníkem Juventusu. Jak vidno, proti Nedvědovi nic nemám, ba naopak – považuji ho nadále za nejlepšího českého fotbalistu. Na podzim kvůli zranění toho sice moc neodehrál, ale na jaře táhl Juve k titulu. Nicméně, jak jsem nedávno na těchto stránkách napsal (a několika Nedvědovým fandům pak prudce stoupl tlak), zůstává pro mne pořád velkým popletou.


A to pro nešťastné mediální vystupování. Prý čeští novináři zavinili, že se vzdal reprezentace a ani se s ní důstojně nerozloučil, pročež se s nimi přestal bavit. Pavlík má holt složitou povahu, kdyby byl formát, ale co formát, být jen trochu uvolněnější (třeba Vízkovsky či Šmicerovsky), nemusela se navršit taková halda nedorozumění. „Pánové, teď mě trápí zranění, mám co dělat, abych kopal za Juventus, to je můj chleba, ale až mi bude líp, budu zase za nároďák hrát, pokud mě vezmete,“ mohl vzkázat týmu trenéra Brücknera a tím i fotbalovým fandům. Neudělal to, místo toho mlžil a mluvil ve frázích, až se sám dostal do role uraženého a ublíženého. Teď hrál exhibici v Mostě a považte: s českými novináři se bavil! Že by jim odpustil? To je úžasné, ó jak vám máme poděkovat, pane Nedvěde?!
Konec ironie, myslím si, že soudný fotbalový příznivec to dávno pochopil, myslí si o Nedvědově trucování své a jeho řeči ho vůbec nezajímají. Ať si Nedvěd dále bobříkuje. Koneckonců pochopila to i většina soudných fotbalových novinářů.
Zbývá snad vysvětlit, proč jsem dal Čecha na druhé místo, když letos vyhrál anglickou ligu i Ligový pohár a je z něj paf celá fotbalová Anglie i Evropa. Protože je „pouze“ brankář, který vlastně fotbal neumí. Kdo opravdu fotbal hrál, ví, o čem je řeč. Jistě, je to silně napadnutelné tvrzení. Ale než mi začnete, vy, milí Čechovi obdivovatelé, spílat, vyslechněte ještě další argumenty: za tak silnou sestavou, jakou má Chelsea, není těžké uhájit čisté konto. Kromě toho Čech musí zlepšit vybíhání a získat jistotu při vysokých míčích. To asi uznáte? Jinak je samozřejmě dobrý a bude ještě lepší, časem možná světová jednička.