Reflex cenzuru nedopustí

Redakční porady neoplývají zábavností snad v žádné redakci na světě. Reflex není výjimkou. První porada následující poté, co prezident republiky Václav Havel podepsal zákon závadějící cenzuru, mi ale najednou připomněla revoluci v roce 1989. Porada vyústila následujícím prohlášením.

Redakční porady neoplývají zábavností snad v žádné redakci na světě. Reflex není výjimkou. První porada následující poté, co prezident republiky Václav Havel podepsal zákon závadějící cenzuru, mi ale najednou připomněla revoluci v roce 1989. Porada vyústila následujícím prohlášením:

U vědomí zásadního ohrožení svobody projevu, které přináší přijetí paragrafu 188a odst. 2b trestního zákona, se připojujeme k petici adresované Václavu Havlovi, žádající napadení jmenovaného paragrafu, který zavádí drogovou cenzuru, před Ústavním soudem.

Abych jmenoval zatím jen ty, jejichž podpisy už mám na petičních arších k dispozici: Dr. Petr Bílek, šéfredaktor. Jan Šibík, fotograf. David Kraus, fotograf. Petr Jedinák, fotograf. Petr Volf, kulturní redaktor. Tomáš Feřtek, šéfreportér. Pavel Kovář, reportér. Petr Holec, reportér.

Z petice proti cenzuře se stala PETICE REFLEXU PROTI CENZUŘE. Další jména významných osobností, které se na naše podpisové archy podepíší, naleznete na serveru www.reflex.cz , kde budeme nejméně třikrát týdně informovat o sběru podpisů, a kde je ke stažení i podpisový arch (prosím, nepozměňujte jej, má zákonem předepsané náležitosti).

Petici předáme první den platnosti zákona, to jest prvního července letošního roku, v kanceláři Václava Havla na Pražském hradě.

Redakce Reflexu si uvědomuje, že přijatá novela zákona zcela zásadním způsobem ohrožuje svobodu slova a demokracii v naší zemi. Proto mne (a dle možností chodu redakce i další kolegy) v květnu a červnu šéfredaktor uvolnil z části pracovního úvazku. Budete-li mít zájem, přijedeme na besedy, kde s Vámi důvody, proč se jako novináři cítíme tímto zákonem krajně ohroženi, rádi prodiskutujeme. Přijedeme samozřejmě ZDARMA - podmínkou je zajištění přijatelného sálu - divadla, klubu, kulturního domu. Objednávky a dotazy posílejte, prosím, na adresu redakce nebo, lépe, na email dolezal@reflex.cz.

Co ještě dodat? NEJSME národ tukanů - první den po Velikonocích, tři dny po vyhlášení petice, mi přišlo čtyřicet archů. Děkuji.