Proč nemají Romové politickou reprezentaci?

Proč nemají Romové politickou reprezentaci?

Proč nemají Romové politickou reprezentaci?

Prosím čtenáře, aby neúpěli - nehodlám zde na téma navozené otázkou polemizovat. Chci jen upozornit, že místo internetových polemik je možné si o téhle záhadě dnes...

přečíst knihu, a toto je její skromná recenze.

Publikace se jmenuje Romské strany a politici v Evropě a vydalo ji brněnské nakladatelství Jana Šabaty Doplněk. Autor Pavel Pečínka se dlouhodobě pohybuje v prostředí lidskoprávních, ekologických a proromských spolků, a proto má k problematice blízko a především - ty, o kterých píše, romské elity, romské politiky i politické spolky osobně zná (jeho postoj tedy není úplně nezaujatý).

Přes několik kapitol, které obecněji referují o romských politických aktivitách v historii a v zahraničí, se autor dostává k tomu, co asi někdy napadlo každého z nás - proč dosud Romové na naší národní, české úrovni nevytvořili nějakou romskou politickou reprezentaci.

Byť můžeme s Pavlem Pečínkou v lecčems nesouhlasit a neakceptovat jeho interpretace, je nutno knize přiznat nejméně to, že opravdu zná svou matérii - romskou politiku - a že je faktograficky mimořádně hodnověrná.






Pavel Pečínka:
Romské strany a politici v Evropě
Vydal Doplněk, 2009. 196 stran










Další sloupky a články Jiřího X. Doležala najdete v jeho rubrice
Z ÚHLU POHLEDU PLACATÉ ŽELVY (Reflex.cz)