Hodně špinavá konkurence

Hodně špinavá konkurence

Hodně špinavá konkurence

Sotva jsem v rozhlase zmínil, že jsem si nechal udělat genetické genealogické testy a že bude v Reflexu článek o tom, že jsem Žid praŽid, dostal jsem dopis, že jsem vlastně idiot.

Sotva jsem v rozhlase zmínil, že jsem si nechal udělat genetické genealogické testy a že bude v Reflexu článek o tom, že jsem Žid praŽid, dostal jsem dopis, že jsem vlastně idiot.

Po jeho přečtení jsem změnil názor - nejde jen o to, že bych měl být idiot, jde mimo jiné i o souboje genetických firem. Čtěte sami, co mi napsal čtenář: „Naletěl jste některému z podvodníčků na poli genetických testů - ohledně ne již originálnímu testování původu předků. Podobné články jsem již postřehl i v jiných časopisech a dokonce i na ČT1 se u p. Krause jeden podvodníček také vyskytl.
Počítejte se mnou: každý máme dva rodiče, čtyři prarodiče, osm praprarodičů a tak dále. Předkyně Uršula (mimochodem i mně podle mitochondriálky vychází) žila před mnoha tisíci let, i kdyby to bylo pouhých 2000 let dozadu - to abychom se dostali do kypícího židovského národa někde poblíž Jeruzaléma - tak při věku jedné generace 25 let vychází, že jeden dnešní člověk měl 2000/25 = 80 generací dozadu a tím pádem dvě na osmdesátou superprapředků. To je větší číslo než je počet hvězd v naší galaxii a tolik lidí na naši Zeměkouli nikdy ještě nežilo a žít nikdy nebude. Někde je chybička ? Není, jednoduše naši předkové se za posledních 2000 let už množili i mezi sebou příbuznost nepříbuznost. Praktický dopad je ten, že Uršula je jen jednou z našich desetitisíců prapředků - můžeme si tedy oba oddechnout - příbuzní nejsme ani omylem. Podvůdek firmičky, která Vám test provedla je v tom, že Vám tento detail neřekla a vybrala si pár tisícikorun na, s prominutím, hejlovi jako jste Vy (anebo Vám to provedla zdarma aby nalákala na Vašem případě ještě více jiných hejlů).
Bylo by mi to jedno, horší je, že se tyto pseudofirmy snaží vystupovat jako velcí vědci - a jestli jde o firmu Genomac - tak jsem zaregistroval, že minulý týden se z nich stalo nestátní zdravotní zařízení - a to už na pováženou je. Ono to hledání jednoho z prapředků podle dvou linií má skutečně velký vědecký význam, ale jen pokud se provede hromadně a vyhodnotí statisticky - tahat za to z lidí peníze je vědecká čuňárna. Nedávno jsme podobný test (zdarma) prováděli v Netolicích pro tamější občanstvo, protože jsme předtím vykopali patrně přemyslovské kosti také na tamějším hradišti. A můžu říct, že nám pavěda Genomacu a jim podobných vadí, protože nás pak házejí do jednoho pytle.
Takže, co kdybyste nám zcela regulérně pomohl dát věci na správnou míru ... článek "Jak jsem se na týden stal Židem - podle babičky" anebo "Jak se u nás děla věda nacionální" by možná taky zabral a hlavně, byli byste první v ČR, kdo to uvedl na správnou míru (a vymkli se podezření, že si Genomac u vás provádí skrytou reklamu - to by si možná i Reflex zasloužil).
Omlouvám se, že jsem to tak narychlo vybalil, mám o etice a podvodném DNA testování zítra přednášku na UK a tak tam ještě musím nahonem zapracovat Váš nezářný případ. Škoda, že nemám k dispozici Váš článek, je možné, že jste ty odborníky z Genomacu prohlédl a Váš článek je v tom smyslu, pak se hluboce o to více omlouvám.
Zdraví Emanuel Žďárský, po babičce Žid, po dědečkovi Kelt"

Chvíli jsem pana Žďárského googloval a pak už bylo vše jasné. I sedl jsem a napsal odpověď: Vážený pane doktore, židovství se dědí nikoliv jako průměrná směs genetických informací od různých předků, ale v přímé mateřské linii, takže jste-li například jako Vy vnukem židovské babičky (byla-li to babička z matčiny strany, matka matky), jste samozřejmě i Vy podle Halachy (židovský systém příkazů a nařízení) halachickým (rozumějte v smyslu židovského učení čistokrevným) Židem.

Vaše argumentace, že to prokazuje poměrně málo židovských genů, je samozřejmě platná, ale tato informace nijak nesouvisí s mým židovstvím, a židovské haplotypy jsou, jak jistě víte, U (U5) u Židů aškenázských (původně německých, později východoevropských), případně pak haplogrupy K a J u Židů sefardských (dejme tomu španělských).
Více informací o migraci mitochondriálních haplogrup najdete například na:https://genographic.nationalgeographic.com.

Váš dopis "proti Genomac"- jste-li pan RNDr. Emanuel Žďárský, CSc., majitel firmy GenDetective, s.r.o. - opravdu nemohu chápat jako fair play z hlediska konkurenčního boje.
Buďte prosím tak laskav a do Vaší zítřejší přednášky, kterou zmiňujete, uveďte, že židovství - stejně jako mitochondriální DNA - se dědí v mateřské linii, ať nematete studenty nějakými výpočty židovství podle průměrné délky nosu, kaftanu nebo průměrného počtu židovských genů.








Další sloupky a články Jiřího X. Doležala najdete v jeho rubrice
Z ÚHLU POHLEDU PLACATÉ ŽELVY (Reflex.cz)