Klip o naší lásce

Klip o naší lásce

Klip o naší lásce

Poprvé v životě jsem – i s Alex – ve videoklipu. A jako by ta písnička byla o nás. Přitom píseň Dva a půlměsíc kapela PROHRÁLA V KARTÁCH napsala ještě než jsme se seznámili.

Poprvé v životě jsem – i s Alex – ve videoklipu. A jako by ta písnička byla o nás. Přitom píseň Dva a půlměsíc kapela Prohrála v kartách napsala ještě než jsme se seznámili.


Když se na nás kapela obrátila, poslechli jsme si písničku a bez váhání s klipem souhlasili, ani jeden jsme si však až zas tak úplně nedokázali představit, co to obnáší. Pak přišel den D, pátek, my se slušně oblékli a někdy v půl páté dorazili ke stanici metra Dejvická, výstup směrem na Evropskou. Byla špička a do té špičky přinesli kluci stůl s ubrusem, na něj svíčky, víno, dva pěkné talíře a na nich hromada krevet, oliv a humrů. Postavili ho do vestibulu stanice, my s Alex usedli a začali hodovat a kolem nás z obou stran proudila lidská řeka. Jeden směr do metra, druhý z metra. A my louskali krevety.


Přišel muž, usmál se a jednu krevetu mi ukradl z talíře. Neprotestoval jsem, měl jsem dost. Pak přišel pes bezdomovkyně, která kousek dál prodávala Nový prostor, a tvářil se hladově. Dal jsem mu mnou vyžraný krunýř krevety, jemu to chutnalo, a tak jsem další krunýřky už rovnou dával jemu – zbytečně nevytvářím odpad. Pak mu přidala i Alex, otřela si pusu ubrouskem, upila rosé a já najednou cítil neuvěřitelnou existenciální váhu toho okamžiku – nám s Alex se totiž opravdu na chvíli podařilo utvořit v tom davu lidí bublinu, kde jsme byli jen a jen spolu. A snad s tím psíkem.


Dojedli jsme, vzali se za ruce a mezi davem odešli být spolu. Tedy – to už v klipu není, my odešli po schodech a tam kamera skončila. Rozloučili jsme se s kapelou i filmaři a byli nadšeni, protože pro nás oba – i když se Alex v lehkých šatečkách klepala zimou – to byl neskutečný zážitek, performance, jak má být. Ale vůbec jsme netušili, jestli se natáčení povedlo a jestli bude klip fungovat.


Když jsem pak – v den, kdy píšu tento text – klip viděl sestříhaný, udělal mi nesmírnou radost. Tu bublinu dvou zamilovaných, kteří spolu mají svátek uprostřed všedního davu, již jsem cítil při natáčení, totiž v tom klipu vidím ještě lépe.


Jiří X. Doležal




Další sloupky a články Jiřího X. Doležala najdete v jeho rubrice
Z ÚHLU POHLEDU PLACATÉ ŽELVY (Reflex.cz)


V tištěném Reflexu č. 16 (vyšel 16. 4. 2009) čtěte rozhovor Honzy Dědka s frontmanem skupiny PROHRÁLA V KARTÁCH Filipem Horáčkem
SEŽRAT SE LÁSKOU.