Odstřel nadřízených a marihuana

Odstřel nadřízených a marihuana

Odstřel nadřízených a marihuana

Je možné konstatovat, že trávu vidím za vším. Částečně je to pravda, na druhou stranu je však neoddiskutovatelné, že lidi, co hulí, nestřílejí své bližní. Vyhozenému zaměstnanci lidově řečeno rupne v kouli a postřílí své (bývalé) nadřízené...

Je možné konstatovat, že trávu vidím za vším. Částečně je to pravda, na druhou stranu je však neoddiskutovatelné, že lidi, co hulí, nestřílejí své bližní.

Vyhozenému zaměstnanci lidově řečeno rupne v kouli a postřílí své (bývalé) nadřízené za to, že ho propustili. V Americe, kde je společnost mnohem dál, jsou podobné jevy běžné. Je to dáno nejen snadnou dostupností střelných zbraní, ale i skutečností, že do Nového světa se vydávali ti nejodvážnější - a často samozřejmě i nejagresivnější – jedinci, takže se tam historicky častěji sahá po zbrani. Nyní se tyto jevy dostávají nejen do staré dobré Evropy, ale i přímo k nám, do Evropy postkomunistické.
Lze se ptát po příčinách, hledat zvýšenou agresivitu ve společnosti a nalézat desítky dalších možných důvodů, to však věc nevyřeší. Co by ji vyřešilo – nebo alespoň částečně pomohlo vyřešit – by byla legalizace marihuany, usnadnění přístupu k ní. Třeba podle holandského modelu, tak, aby si každý, kdo dostane nápad jít si to s bývalým šéfem (či kýmkoliv jiným) vyřídit brokovnicí, mohl ještě předtím zahulit. A než by dokouřil do poloviny prvního jointa, tak by si to zabíjení rozmyslel.
Je možné polemizovat o tom, zda by si onen mstící se zaměstnanec toho špeka skutečně dal. To samozřejmě nelze v úplnosti předjímat. Ale i kdyby to nefungovalo stoprocentně, přece jen by asi po zpřístupnění marihuany násilí ve společnosti trochu ustoupilo.




K tématu:

Přišli jste o práci? Špatně. Máte práci? Možná taky špatně.


Lenka Krbcová: PŘIŠLI JSTE O PRÁCI? ŠPATNĚ. MÁTE PRÁCI? MOŽNÁ TAKY ŠPATNĚ.
(Reflex.cz, 2. 10. 2009)
Střelba po bývalých nadřízených a série sebevražd zaměstnanců, dva případy, které spolu zdánlivě nesouvisejí.
Petr Bílek: UBLÍŽENÍ A PONÍŽENÍ (Reflex č. 40/2009)
Je dokonce s podivem, že současnou ekonomickou situaci zaplatilo u nás životem zatím tak málo manažerů a jiných šéfů. Bude to možná tím, že mezi propuštěnci je nepatrně gangsterů.


Další sloupky a články Jiřího X. Doležala najdete v jeho rubrice
Z ÚHLU POHLEDU PLACATÉ ŽELVY (Reflex.cz)