Německý odpad dohořel

Německý odpad dohořel

Německý odpad dohořel

Ve skladové hale v Černousích na Frýdlantsku dohořelo v úterý odpoledne pět set tun německého odpadu ...

Ve skladové hale v Černousích na Frýdlantsku dohořelo v úterý odpoledne pět set tun německého odpadu.
Česká inspekce životního prostředí minulý týden doporučila společnosti Recycling Nisa, které odpad navezený z Německa patřil, aby oněch asi 500 tun textilu převezla do nedaleké Bulovky-Arnoltic. K žádnému přesunu ale nedošlo, dva dny poté začal odpad hořet a vzhledem k obrovskému množství tam také přes usilovnou snahu hasičů profesionálních i dobrovolných dohořel.
Požáry německého odpadu navezeného na naše území se pomalu, ale jistě stávají tradicí. Zlikvidovat pět set tun odpadu řádnou cestou by stálo obrovské peníze, když „z neznámých důvodů“ shoří, může firma dostat nanejvýše milión korun pokuty. Proto je v souvislosti s černouským požárem nutné co nejrychleji zavést opatření, která této metodě likvidace odpadu našich sousedů zamezí. Nevolám samozřejmě po zákazu dovozu německého odpadu, to je v integrované Evropě nesmysl. Ale celní správa, jejíž vozy zdobí každý pátý kilometr českých silnic, by měla velmi pečlivě každý zachycený kamion s odpadem doprovodit až na místo vykládky a okamžitě informovat Českou inspekci životního prostředí a hasiče. Ti by pak situaci přímo na místě zmapovali a případně uložili majiteli odpadu povinnost zavést důsledná protipožární opatření.
A kdyby je neučinil a odpad přesto lehl popelem? Pak už by za ten požár majitel odpadu nesl odpovědnost a bylo by jej možné potrestat citelněji než současnou pokutou. Tak citelně, že by se likvidace německého odpadu divokým spalováním v Čechách přestala vyplácet.



Další články autora najdete v rubrice Z ÚHLU POHLEDU PLACATÉ ŽELVY (Reflex online)