Janov jako bitevní linie

Janov jako bitevní linie

Janov jako bitevní linie

Bez ohledu na přání litvínovských hodnostářů se z tohoto města stává frontová linie, na které se bude bojovat o míru rasismu v české společnosti.


Janovský pokus o pogrom, který předvedla Dělnická strana a její nohsledi, odstartoval novu vlnu českého rasismu. Zatímco až do janovských událostí byli neonacisté chápáni jako marginální skupinka sociálně patologických jedinců, v Janově se ukázalo, že minimálně v okolí sociálně vyloučených lokalit – romských ghett – se postoje a názory neonacistů stávají vůlí většiny neromského obyvatelstva v místě.
Více než nepřipravenost naší policie – která mohla legálně nácky rozehnat už v momentě, kdy se srotili se zakrytými obličeji – ukázaly janovské události nepřipravenost našich občanů na civilizované řešení problému ghetta a všech sociálních patálií, které se k němu vážou.
Nyní se zdá, že si Janov a okolí vzaly romské a židovské organizace za svou lokalitu, na které další řádění extremistů nepřipustí. Židovská liberální unie a Romské křesťanské sdružení si rezervovaly centrální náměstí v Litvínově a přístupové komunikace do místního sídliště Janov a tamní ulice až do konce května příštího roku. Náckové zase svolávají na třináctého prosince letošního roku do Janova další pogrom.
A právě na tomto shromáždění se ukáže, zda mají navrch lidskoprávní organizace, nebo neonacisté. I když se to nezdá, tak třináctého projde naše veřejnost těžkou zkouškou.



Související články:

Události v Litvínově zachytil ve fotografiích Tomáš Zahradník: EXTREMISTÉ ÚTOČILI NA JANOV (Reflex online, 18. 11. 2008) a EXTREMISTY A ROMY DĚLILO STO METRŮ (Reflex online, 20. 10. 2008)
J.X. Doležal: NEPŘIJATELNÁ MĚKKOST (Reflex online, 20. 10. 2008)