Bude Klaus skutečným disidentem?

Bude Klaus skutečným disidentem?

Bude Klaus skutečným disidentem?

Václav Klaus se v Irsku setkal s hlavním protagonistou kampaně proti Lisabonské smlouvě Declanem Ganleym. Jak nám pan prezident již před schůzkou sdělil, jedná se o to, že se nyní cítí být disidentem.


Proto zřejmě schůzka s Ganleym, která mu, jak věří, vynese místo na výsluní evropského disidentství. Postaví se tak po bok Václava Havla, který byl nejdříve disidentem a setkávaly se s ním hlavy států, a pak se sám stal hlavou státu a jednal s nejrůznějšími disidenty; například pozval do Prahy dalajlamu.
Je potřeba nynějšího prezidenta České republiky upozornit, že míchá hrušky a jablka, případně srovnává nesrovnatelné. Gansley je totiž – alespoň ve srovnání s uvedeným příkladem, dalajlamou – mizerná nicka, která nikoho nezajímá a kterou nikdo nezná. Stejně tak jeho postoj proti větší integraci a unifikaci Evropské unie je jen slabou náhražkou skutečného disidentství, skutečného odporu proti EU.
Aby Klaus opravdu dosáhl vstupu mezi elitu současného disidentství, bude to chtít trochu přitvrdit a k tomu vymezování oslovit skutečně solidního partnera, který má váhu na celé planetě.
Z čehož jasně vyplývá, že chce-li si Klaus skutečně vydobýt disidentské ostruhy, musí povečeřet s Robertem Mugabem nějakého čerstvě upečeného souseda.