Fízlvize NOVA

Fízlvize NOVA

Fízlvize NOVA

Po víkendovém extempore zpravodajství Novy už není o čem pochybovat. Poté, co Janek Kroupa zahájil éru nepřijatelných novinářských provokací, dotahují jej nováčtí zpravodajci. Stali se z nich protimarihuanoví fízlové.


Sobotní novácké Televizní noviny zahájily skandální zprávou: Zdravotní sestra prodávala marihuanu! Celá reportáž pak byla pojata investigativně, nějaký novinářský fízlík se skrytou kamerou skutečně od asi dvacetileté dívky koupil gram, a pak ji šel udat.
Udávání může být novinářům tolerováno jen a jen tehdy, když udají někoho, kdo se dopouští skutečně závažné, protispolečenské, nebezpečné a všeobecně zavrženíhodné činnosti. Když třeba někdo zneužívá děti nebo když vysoký státní úředník bere úplatky.
Prodej malého množství marihuany dospělému uživateli, který Nova odhalila svou sobotní reportáží, má zanedbatelnou společenskou nebezpečnost, a novinář, jenž celou causu inicioval, prostě neměl dostatečné argumenty pro to, aby se změnil v udavače. Přesto se jím stal – a přidal další hrst hlíny do hrobu žurnalistiky jako poctivého a solidního řemesla.
Janek Kroupa, fízlík z nováckého zpravodajství a další podobní experti jsou plně zodpovědni za totální úpadek, který zaznamenala profese novináře. Vím, že to nikomu – té udané zdravotní sestře nejméně – nepomůže, ale přesto se za ty fízly z Novy stydím.



Související články:

Petr Holec: ŠPÍNA K ŠPÍNĚ (Reflex online, 9. 9. 2008)
Anketa: MAJÍ NOVINÁŘI POUŽÍVAT METODU PROVOKACE? (Reflex online, 8. 9. 2008)
Anketa: PŘEDSTAVUJE OPILOST LÉKAŘE OHROŽENÍ POD VLIVEM NÁVYKOVÉ LÁTKY? (Reflex online, 15. 7. 2008)