Pačes zrušil zelené...

Pačes zrušil zelené...

Pačes zrušil zelené...

Když jsem pro Reflex, který najdete na stáncích ve čtvrtek, krátil Pačesovu zprávu o vývoji energetiky, uvědomil jsem si v úplnosti, že nám program další politické strany zrušila věda. Program komunistů jednoznačně vyvrací moderní sociologie i ekonomie, program zelených pak vyvrací právě zpráva Nezávislé energetické komise.

Když jsem pro Reflex, který najdete na stáncích ve čtvrtek 17. 7., krátil Pačesovu zprávu o vývoji energetiky, uvědomil jsem si v úplnosti, že nám program další politické strany zrušila věda. Program komunistů jednoznačně vyvrací moderní sociologie i ekonomie, program zelených pak vyvrací právě zpráva Nezávislé energetické komise.
Není zcela košer redukovat program zelených na pouhé dva body, mají toho v programu více. Ony dva body, o kterých chci mluvit, jsou však natolik klíčové, že bez nich by zelení nezůstali zelenými a ztratili by svou identitu. Ony body jsou prolomení limitů těžby hnědého uhlí a odpor k jaderné energetice.
Pačesova zpráva však bez jakýchkoliv vytáček a natvrdo říká, že prolomit limity těžby hnědého uhlí budeme muset, stejně tak jako budeme muset rozvíjet i jadernou energetiku. Pačesova zpráva není studií, z metodologického hlediska jde o metaanalýzu, to jest analýzu stovek jednotlivých studií, pořízených nejrůznějšími odbornými pracovišti různých oborů. Jedna studie se samozřejmě může plést, metaanalýza, která v sobě zahrnuje studií desítky a stovky, možnost omylu téměř vylučuje.
Akademie věd tak v úplnosti vyvrací program jedné z vládních stran... Či vyvrací – odkazuje jej do oblasti zbožných přání, která nemají nic společného s realitou. Nechci to hodnotit – jen se opravdu těším, jak se s touto tristní skutečností vyrovná naše praktická politika.