Komunisté: Mumifikace trvá

Komunisté: Mumifikace trvá

Komunisté: Mumifikace trvá

Čeští komunisté se sjeli a volili si nové soudruhy předsedy. A staronovým rudým předsedou se stal soudruh Vojtěch Filip, takže je potvrzeno, že podstatná část naší politické scény zůstane stalinistickým skanzenem.


Soudruzi dali na svém weekendovém jednání jednoznačně najevo, že krize české levice potrvá i nadále a že komunistická strana zůstane asystémovým prvkem naší politiky. V jejím čele byl potvrzen soudruh Filip, a to je, aniž bych mu chtěl sebeméně lichotit, v podstatě stejné, jako by si soudruzi zvolili za předsedu soudruha Klementa Gottwalda.
Komunistická strana promeškala další příležitost, jak se probudit z mumifikace Stalinovým odkazem, a nadále tak potrvá její mrtvolná podoba, která vyhovuje pravděpodobně jen těm nejkovanějším a nejstarším soudruhům – tedy voličům, o jejichž hlasy brzy Strana neodvratitelným působením času přijde.
Možnost, že by se komunisté nějak revitalizovali a oslovili mladé voliče, samozřejmě stále trvá, Dolejšovo reformní křídlo samozřejmě nespí, ale přesto je mnohem pravděpodobnější, že se komunistická strana sama svou důsledně stalinskou orientací odsune tam, kam patří. Do nebytí.