Další oběť stalkingu

Další oběť stalkingu

Další oběť stalkingu

Naprostá bezzubost naší legislativy v momentech, kdy je potřeba ochránit člověka před pronásledováním nejčastěji vyšinutým jedincem, je očividná. V krátkém čase byla už druhá oběť stalkingu po nějaké době pronásledování zavražděna.


Byl jsem před lety, v letech 1996–99, obětí stalkingu, pronásledoval mne duševně nemocný člověk a vyhrožoval, že mě zabije. Jeho zájem o mou osobu souvisel s mým psaním. Když to trvalo dlouhé měsíce, pokusil jsem se přes policii a další státní aparát zamezit tomu, aby mi ten člověk neustále volal, stával mi před domem, obcházel všechny mé známé a podobné libosti, které mu diktovala jeho duševní porucha. Nevěděl, co mi chce, ale chtěl to opravdu moc. Nepomohl mi nikdo, a kdyby se ten můj šílenec po několika letech, co mne stíhal, sám nezastřelil, tak nakonec nejspíš zabil mne.
Na podzim zavraždil muž svoji bývalou kolegyni, kterou předtím měsíce obtěžoval. A v pondělí odpoledne před obchodním centrem ve Štěrboholích zastřelil jiný muž ženu, kterou již dlouho pronásledoval.
A stalking – na rozdíl od západní Evropy – u nás není trestný a naši kompetentní politici žádný nový zákon o stalkingu nepřipravují...





Ludmila Čírtková: Stalking – nebezpečné pronásledování (časopis Kriminalistika)