Fond na vycpání J.X. Doležala

Fond na vycpání J.X. Doležala

Fond na vycpání J.X. Doležala

V úterý televize Nova oznámila širokou veřejností dlouho očekávanou zprávu: Tuzemské pohřebnictví rozšířilo nabídku služeb o odklad rozkladných procesů, lidově řečeno o balzamování mrtvol.


Již dlouho mne trápí otázka vlastní nesmrtelnosti, ale dosud se mi nepodařilo, aby se po mně jmenoval alespoň malý brouk. A v podobné situaci jistě je i celá řada P.T. čtenářů tohoto sloupku – nic se po nich nejmenuje a nesmrtelnost se nemusí dostavit.
Nově zpřístupněná služba dává našemu bytí úplně novou dimenzi. Až dosud se člověk musel smířit buď s organickým rozpadem (v případě pohřbu do země), nebo s několik hodin trvající teplotou několika set stupňů Celsia (v případě pohřbu žehem). Nyní se naskýtá mnohem příjemnější možnost – nebožtíkovi v pohřební službě napumpují do žil formaldehyd, látku, již známe z přírodovědných kabinetů – je to ona tekutina, ve které bývají naložené žáby. Formalín pak v těle nakonzervuje měkké tkáně podobně, jako to známe z oněch kabinetů, a tělo se stává preparátem, ne-li dokonce rovnou mumií. Takže nesmrtelnost je na dosah.
Jedině mne trochu mrzí, že na mou preparaci nebude mít kdo dohlédnout. Nemám potomků ni manželky. A tak musím otevřeně přiznat, že byste to měli být právě Vy, moji čtenáři, kdo založí fond za vycpání J.X. Doležala a posmrtně mne nechá na věčnou paměť vypreparovat i s jointem.

P.S.: Nabídky na preparaci předsmrtnou se s díky odmítají.