Chvála globálního oteplování

Chvála globálního oteplování

Chvála globálního oteplování

Ochranáři jsou s tím oteplováním dost mimo. Ne, nemyslím, že by Václav Klaus měl pravdu ve svém zpochybňování existence globálního oteplování. Ono existuje - ale na rozdíl od toho, jak jej hodnotí ochranáři, je oteplování fajn.



Je pondělí dvacátého pátého února, den, kdy v Československu kdysi zvítězila komunistická diktatura, a zprávy jsou plné záběrů z onoho osudného osmačtyřicátého roku. A vidíme, jak vypadalo počasí - gardy komunistické strany, takzvané Lidové milice, jsou se svými puškami na historických záběrech zachumláni do teplých kabátů a čepic.

Mě o šedesát let později ve stejný den zavádějí pracovní povinnost na louku kousek od obce Jince, kde je naleziště trilobitů a kde pokusně hledám, protože připravuji pro Reflex materiál o fosiliích. Jsem několik hodin na čerstvém vzduchu, užívám si jara a skutečně mně za celý ten den není nejmenší zima. O den později, šestadvacátého února, už obcházím mlsně Prahu a koukám, zda neotevírají zahradní restaurace. Počasí na ně prostě JE - i když je únor. Globální oteplování nesporně existuje, ale je fajn.