Ať si Topolánek vylíže...

Ať si Topolánek vylíže...

Ať si Topolánek vylíže...

Pan premiér pod vlivem radosti ze zvolení Václava Klause prezidentem opět pozapomněl, co mu pražští imagemakerové doporučují, a nechal probublat své valašství ven. On si prostě neuvědomuje, že některá slova a slovní vazby by premiér fakt užívat neměl.


Pan premiér krátce po volbě prezidenta prohlásil, že nyní si jednotlivé strany musí vylízat. Je pravda, že celá jeho věta zněla, že si ty strany mají vylízat rány. Ale to je jedno - pokud někdo, kdokoliv v České republice, zaslechne větu, že by si politické strany, koalice, vláda či kdokoliv podobný měli vylízat, bezprostředně asociuje něco úplně jiného, než jsou rány. Slovo vylízat je v češtině navázáno na jiné slovo a jinou část těla, nežli jsou rány. Proto není dobré toto slovo v oficiálních projevech vůbec používat, když už mermomocí chceme sdělit, že se někdo potřebuje zotavit po boji, řekneme, že si potřebuje rány ošetřit či zhojit, a rozhodně nepoužijeme slovo vylízat. Stejně jako se v oficiálních projevech (z velmi podobných důvodů) neužívá slovo vykouřit.
Pan premiér je ale Ostravak pocházející z Valašska, a tak mu to holt musíme tolerovat. Jinak řečeno - ať si pan premiér vylíže.