Langerův omyl

Langerův omyl

Langerův omyl

Volba prezidenta byla poznamenána hádkou uvnitř koalice, kterou zachytily televizní kamery. Ministr vnitra Ivan Langer (OSD) řekl ministrovi životního prostředí Martinu Bursíkovi: „Ty jsi schopnej absolutně udělat cokoliv, jít přes mrtvoly, přes to, abys dosáhl svýho.“ A znělo to jako výčitka.


Ministr vnitra se svým výrokem dopustil hanebného a politováníhodného omylu. Jeho výrok je otevřeným útokem jak na koalici, tak na Bursíka samotného, a především na celou myšlenku ochrany přírody a boje s globálním oteplováním.
V čem neměl Langer pravdu? Ne snad ve skutkové podstatě svého výroku - Bursík je samozřejmě odhodlán jít přes mrtvoly už dávno. Ivan Langer se zásadně zmýlil v tom, že tuto vlastnost - ochotu jít přes mrtvoly - vyčítá právě Bursíkovi. Stejně nehorázné byly i jeho další věty: „Vytíráš si prdel s těma ostatníma. Jinými slovy říkáš, že tihleti, tihleti si vytřou prdel s tamtěma.“ Ochota jít přes mrtvoly a vytřít si zadek s ostatními, nejlépe s nejbližšími spolupracovníky, samozřejmě není specialitou zelených ani ministra Bursíka. Tato ochota a odhodlání je u nás základním předpokladem ke vstupu do aktivní politiky. Patří k neodmyslitelné výbavě každého, kdo chce rozhodovat o věcech veřejných, a je naprostá nehoráznost vyčítat tuto ochotu právě Bursíkovi, když ji v české politice sdílejí prakticky všichni. Včetně ODS.



Související články:

Pavel Kovář: LEGITIMNÍ BITVA NEMÁ CO POHORŠOVAT (Reflex online 11. 2. 2008)